Sudija Vidojković: Na skupu u Novom Sadu doživeli smo uvrede i fizičke pretnje

"Kada vam visoki službenik Ministarstva pravde upućuje pretnje onda postoji opasnost da se urušava čitav pravni sistem"

20. feb 2018

Sudija Višeg suda u Požarevcu Gordana Vidojković izjavila je danas da joj je u Novom Sadu na javnoj raspravi o radnom tekstu ustavnih promena pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović uputio niz uvreda, posle kojih je jedan od učesnika i fizički nasrnuo ka njoj.

Javna rasprava o predlogu amandmana Ministarstva pravde na Ustav održana je juče i taj skup napustilo je više strukovnih udruženja i nevladinih organizacija.

Gordana Vidojković koja je članica Upravnog odbora Društva sudija Srbije, rekla je za agenciju Beta da je problem nastao odmah na početku skupa, jer Backović izneo niz uvreda koje je uputio čitavom pravosuđa, kao i na račun predsednice Društva sudija Srbije Dragane Boljević.

„Ja sam tražila i dobila sam reč i iznela sam niz stručnih, formalnih pitanja koje sam između ostalog uputila i pomoćniku ministra pravde. Umesto odgovora ja sam dobila niz uvreda i to ne samo ličnih, već je nastavljano u istom tonu vređanje i nipodaštavanje čitave profesije i struke“, rekla je Gordana Vidojković.

Prema njenim rečima, tu se incident nije završio.

„Kao posledica toga usledila je rekacija sledećeg učesnika koji je krenuo ka meni, u fizičkom smislu, unoseći mi se u lice i preteći prstom i pitajući da li sam ja sudija i da li živim u Srbiji“, kazala je ona.

Gordana Vidojković nije želela da navodi šta joj je rekao pomoćnik ministra pravde, a za čoveka koji je fizički nasrnuo rekla je da ga ne poznaje.

„Kao građanin osetila sam se uplašeno ne samo u fizičkom smislu. Kada vam visoki državni službenik Ministarstva pravde upućuje pretnje i uvrede ostetite da postoji opasnost da se urušava čitav pravni sistem, a kao sudija ja sam u obavezi da čuvam Ustav i zakon i moram da budem hrabra“, rekla je Gordana Vidojković.

Ona je pozvala sve sudije da budu hrabri, jer je to njihov „moralni imperativ“ – da rade na jačanju pravnog poretka i vladavine prava.

Gordana Vidojković je podsetila da je Društvo sudija Srbije uradilo analizu predloženih amandmana, ali i da je u konsultativnom procesu, pre zvaničnog početka javne rasprave, ukazivalo da postoje „opasna rešenja koja vode ka politizaciji“.

„Ta opasna rešenja su sada inkorporinana u radni tekst promene Ustava“, rekla je ona.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragan Boljević nije želela da komentariše događe na javnoj raspravi u Novom Sadu, ali je na skupu u Beogradu navela da je nastavljeno nipodaštavanje struke.

„Nipodaštavajući odnos prema struci se nastavio i to u formi pretnji što je nedopustivo i ne priliči zemlji koja pretenduje da bude deo Evropske unije“, rekla je Dragana Boljević i najavila da će Upravni odbor Društva sudija uskoro doneti odluku da li će trajno napustiti javne rasprave o predloženim promenama Ustava.

Javnu raspravu u Novom Sadu juče su osim predstavnice Društva sudija napustili članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine.

Prvi je o incidentu juče govorio direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević koji je izjavio je da je Čedomir Backović izneo je mnoštvo uvreda i što su sudije okarakterisale kao pretnje.

Prema njegovim rečima, rasprava je prekinuta, nakon što je Backović Konvent nazvao „nekom vrstom Centralnog komiteta“ i nakon što nisu dobili odgovore o njegovom stavovima i poslednjem televizijskom nastupu, tokom kog je rekao da ne razume zbog čega se sudije i tužioci protive ovakvim izmenama Ustava, jer je „video njihov rad u poslednjih petnaest godina“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga