- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sudija Stepanović: Vučić je dužan da preda dokaze koje ima o prisluškivanju

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović izjavio je da „izbor aktuelnog ministra pravde, koji predstavlja usamljen i atipičan primer za evropske demokratije, govori sam po sebi šta je namera izvršne vlasti“.

„Postavlja se pitanje – da li odluka da na čelo resora koji je, između ostalog, zadužen za vladavinu prava, bude imenovan specijalni savetnik direktora Bezbednosno-informativne agencije, zapravo način da se pošalje poruka pravosuđu, u smislu njegovog kontrolisanja od strane izvršne vlasti?“, rekao je Stepanović za novi broj nedeljnika NIN.

Na pitanje kako je moguće da predsednik države Aleksandar Vučić kaže da neće dati dokaze da je prisluškivan jer štiti svoju državu, Stepanović je rekao da je „zakon jednak za sve“.

„Tako da ako predsednik poseduje dokaze koji ukazuju na izvršenje krivičnog dela, dužan je da ih, kao svaki građanin, zajedno uz podnetu krivičnu prijavu protiv izvršioca koji mu je poznat ili N.N. izvršioca dostavi nadležnom tužilaštvu, ukoliko postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti“, naveo je Stepanović.

Povodom toga što su Vučić i advokat i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović komentarisali iskaze optuženih u slučaju Jovanjica, Stepanović je rekao da „to govori da su predstavnici drugih grana vlasti iskoračili iz svojih nadležnosti“ i dodao: „Zašto imaju potrebu da to čine pitajte njih“.

On je rekao i da nosioci javne vlasti preko pojedinih medija „zapravo daju zeleno svetlo za targetovanje neistomišljenika, umesto da skrenu pažnju na to da treba zaštiti pravo svih građana na slobodu izražavanja“.

„Pokušaj uticaja na pravosudne organe vrši se putem tabloidne štampe, gde zapravo kroz izjave političara možemo naslutiti da se od sudija i tužilaca očekuje određeno ponašanje“, ukazao je Stepanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!