Suđenje Ratku Mladiću u sredu

Tokom suđenja bi trebalo da bude saslušano 413 svedoka Tužilaštva, među kojima dva veštaka

13. maja 2012

Suđenje Ratku Mladiću trebalo bi da počne u sredu, 16. maja, ako bude odbačen zahtev odbrane haškog optuženika za odlaganje početka sudskog procesa.

Odbrana Mladića je tražila izuzeće predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija.

Mladićeva odbrana je u petak zatražila od predsednika Haškog suda da izuzme sudiju Orija, optužujući ga za pristrasnost jer je bio sudija u više drugih slučajeva u kojima su nekadašnji Mladićevi saradnici osuđeni.

Odbrana tvrdi i da je Holanđanin pristrasan i kad su u pitanju optužbe za zločine u Srebrenici 1995. godine. Mladićevi advokati su u više navrata uputili zahtev da se odloži početak suđenja. Sudsko veće je 4. maja odbacilo prethodni zahtev odbrane Ratka Mladića da početak suđenja bude odložen za 90 dana.

Mladićev advokat Branko Lukić obrazložio je ranije da je tužilaštvo tek krajem aprila obelodanilo pojedine dokumente i da odbrana neće imati dovoljno vremena da se pripremi za unakrsno ispitivanje svedoka, što bi, kako tvrdi, moglo negativno da utiče na pravičnost postupka.

Suđenje Mladiću počeće uvodnom rečju Tužilaštva, a Mladićeva odbrana je navela da u ovoj fazi postupka neće držati uvodnu reč, kao i da se optuženi neće obraćati Sudskom veću.

Tokom suđenja bi trebalo da bude saslušano 413 svedoka Tužilaštva, među kojima dva veštaka. Planirano je da saslušanje prvih svedoka i izvođenje dokaza optužbe počne 29. maja.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine. Uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine, a 31. maja izručen je Hagu.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga