Sud u Zagrebu osudio Milana Martića na sedam godina za raketiranje Karlovca

Tokom napada na Karlovac i Jastrebarsko nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta

10. mar 2020

Nekadašnji predsednik tzv. SAO Krajine Milan Martić u utorak je u odustvu pred zagrebačkim Županijskim sudom osuđen na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u maju 1995. dok je general Milan Čeleketić za napade na taj grad, ali i Zagreb osuđen na 20 godina.

Optužnica protiv Martića i Čelektića u kojoj ih tužilaštvo tereti da su naredili i organizovali raketne napade, kao odmazdu za hrvatsku oslobodilačku akciju Bljesak, podignuta je još 2003.

S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, a prema presudi moraju da plate i po 50.000 kuna troškova veštačenja.

Tokom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno ih je 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta.

Županijsko državno tužilaštvo u februaru je izmenilo optužnicu protiv Martića i Čeleketića pa je umesto dosadašnjeg činjeničnog opisa o unutrašnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužilaštvo je tada pojasnilo, što je stav i Haškog suda, da oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. oktobra 1991. jer je nezavisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organizovanju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić nije mogao da prisustvuje suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija odbija da ga izruči.

(Hina/N1)

fotografija: http://www.sense-agency.com/

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga