Sud u Vijetnamu osudio novinare zbog „antidržavne propagande“

Vladajuća vijetnamska Komunistička partija zadržava strogu medijsku cenzuru i malo toleriše kritike

05. jan 2021

Sud u Vijetnamu osudio je u utorak trojicu nezavisnih novinara poznatih po kritikama vlasti na između 11 i 15 godina zatvora, nakon što ih je proglasio krivima za širenje ‘protivdržavne propagande’, javila je agencija Reuters.

Pam Či Dung, Ngujen Tuong Thuj i Le Huu Min Tuan osuđeni su zbog „kreiranja, čuvanja, širenja informacija, materijala, predmeta u svrhu suprotstavljanja državi“ rečeno je na jednodnevnom suđenju u gradu Ho Ši Minu odnosno Hanoju.

Dung je 2014. osnovao Nezavisno udruženje novinara Vijetnama za koje je policija rekla da je tražilo promjenu režima.

Uprkos opsežnoj ekonomskoj reformi i sve većoj otvorenosti za društvene promjene, vladajuća vijetnamska Komunistička partija zadržava strogu medijsku cenzuru i malo toleriše kritike.

Stranka je, pod vodstvom 76-godišnjeg Ngujen Pu Tronga, pojačala suzbijanje neslaganja uoči svog petogodišnjeg kongresa koji će se održati kasnije u januaru.

Dung je dobio kaznu zatvora od 15 godina, a Tuj i Tuan po 11 godina.

Pisali su tekstove kako bi „iskrivili i uvrijedili narodnu administraciju, narušavajući interese Komunističke partije Vijetnama i države“, navodi se u saopšenju ministarstva.

„To su posebno opasne aktivnosti koje bi, ako se ne zaustave, mogle naštetiti nacionalnoj sigurnosti“, kaže se u saopštenju.

Amnesty International (AI) rekao je da presuda naglašava negativan odnos vlade prema slobodnim medijima, posebno uoči kongresa Komunističke partije .

„Čak i prema vlastitim duboko represivnim standardima, ozbiljnost kazni pokazuje dubinu do koje su došli vijetnamski cenzori“, rekla je zamjenica regionalnog direktora AI Emerlynne Gil.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga