Sud u Strasbourgu kaznio Tursku zbog Kipra

Evropski sud za ljudska prava naložio je Turskoj da plati odštetu od 90 miliona eura zbog invazije na Kipar 1974. godine

13. maja 2014

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu naredio je Turskoj da plati 90 miliona eura odštete Kipru, zbog invazije na taj otok 1974. godine.

Kipar je od turske invazije podijeljen na sjeverni i južni dio, a državu kiparskih Turaka na sjeveru otoka priznaje samo Turska.

U današnjoj presudi suda Turskoj je naređeno da plati 30 miliona eura odštete rođacima onih koji su nestali u operaciji i 60 miliona eura odštete grčkim Kipranima zbog podjele otoka.

Ova odšteta je jedna od najvećih koju je ikada naredio ovaj sud sa sjedištem u Strasbourgu.

Pregovori o ujedinjenju

Turska invazija na Kipar uslijedila je nakon državnog udara pristalica ujedinjenja sa Grčkom.

Država kiparskih Turaka proglašena je na sjeveru, a odluka suda dolazi u trenutku kada obje strane ulažu napore za ponovnim ujedinjenjem.

Kipar je članica Evropske unije od 2004, ali članstvo važi samo za grčki dio zemlje, jer je pokušaj Ujedinjenih naroda za ujedinjenje propao uoči prijema, zbog odbijanja kiparskih Grka da na referendumu prihvate dogovoreno rješenje jer su smatrali da privilegira Turke.

Lideri kiparskih Turaka i Grka u februaru su poslije 20-mjesečne pauze nastavili pregovore o ujedinjenju Kipra. Turska strana nagovijestila je mogućnost postizanja rješenja tokom ove godine.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga