Sud u Nišu odbio žalbu Abazija

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da je optužnica protiv Abazija politički motivisana i da će verovatno biti još političkih hapšenja kosovskih Albanaca

18. apr 2012

Sud u Nišu, kasno juče, odbio je žalbu za puštanje Hasana Abazija, predsednika Metalskog sindikata Kosova, nakon što je uhapšen na putu na međunarodnu konferenciju sindikata u Hrvatskoj.

„Podneli smo žalbu tri dana nakon odluke suda da ga pritvori, ali žalba je tek nakon dve nedelje razmatrana, i odbijena, tako da ostaje u pritvoru“, rekao je Hasanov sin Haki Abazi, za web portal Balkan Insight.

Viši sud u Vranju 30. marta je odredio 30-dnevni pritvor Hasanu Abaziju zbog navodnog odavanja poverljivih informacija NATO-u 1999. godine, što on negira.

„Sudski proces još nije otpočeo. Do sada ga je saslušao istražni sudija nekoliko dana nakon hapšenja, a nova saslušanja još nisu zakazana. Prema odluci suda, pritvor ističe 26. aprila, ali po zakonima u Srbiji, pritvor se može produžiti i na šest meseci“, dodao je Haki Abazi.

Hasan Abazi (65) bio je na putu Evropske sindikalne konferencije, koja se održavala u Hrvatskoj, kada je uhapšen po poternici koja je izdata 1999. godine od strane nekadašnjeg suda na Kosovu.

Poternica je potvrđena u julu 2000, nekoliko meseci pre rušenja režima Slobodana Miloševića, a kasnije je, 2001. godine, petooktobarska vlada je ukinula sve optužbe koju je bivši režim Slobodana Miloševića vodio protiv kosovskih Albanaca za neprijateljske delatnosti od 1999. do 2001. godine.

Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, izjavila je da neke optužbe i poternice, kao ova protiv Abazija, nikada nisu izbrisane.

„Pojedine optužnice nisu poništene jer se postupak protiv tih ljudi vodio u njihovom odsustvu“, istakla je Kandić.

Ona smatra da je hapšenje Abazija politički motivisano i kaže da će verovatno biti još hapšenja kosovskih Albanaca prilikom prelaska granice.

„Jasno je da su to politička hapšenja i sramota je što Ministarstvo pravosuđa nije reagovalo“, primetila je ona.

„Ove optužnice i poternice mogu se aktivirati kada god to neki ministar odluči da to tako treba da bude“, dodala je ona.

Sukobi između Beograda i Prištine zaoštreni su u poslednjih nekoliko nedelja, što zbog namere Srbije da organizuje izbore na Kosovu, što zbog niz „milo za drago“ hapšenja na obe strane granice.

(Balkan Insight)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga