Sud u Alžiru osudio novinara na dve godine zatvora

Osuđen je zbog "podsticanja nenaoružanog okupljanja" i "ugrožavanja nacionalnog jedinstva" tokom izveštavanja sa protesta

16. sep 2020

Alžirski sud je osudio novinara Kaleda Drarenija na dve godine zatvora, umanjivši mu prvobitnu kaznu za jednu godinu, na sudjenju koje su Reporteri bez granica okarakterisali kao kršenje slobode medija.

U presudi se Drareniju uskraćuje mogućnost izdržavanja kazne van zatvora.

Drareni je urednik sajta Casbah Tribjun i dopisnik iz Alžira Reportera bez granica i francuskog kanala TV5 Monde koji su odigrali značajnu ulogu u izveštavanju sa prodemokratskih protesta u Alžiru prošle godine.

Osudjen je zbog „podsticanja nenaoružanog okupljanja“ i „ugrožavanja nacionalnog jedinstva“ tokom izveštavanja sa protesta.

U prvobitnoj sudskoj odluci od 10. avgusta, Drareni je osudjen na trogodišnju kaznu.

Pre toga je bio u istražnom zatvoru više od pet meseci.

Jedan od Drarenijevih advokata Abdelgani Badi je novinarima rekao da je kazna prekomerna i da predstavlja pritisak vlasti i ugrožavanje slobode alžirskih medija.

Reporteri bez granica osudili su odluku, rekavši da ona „doprinosi pogoršanju imidža Alžira“.

Oni su pozvali na okupljanje u Parizu kasnije danas na kom će alžirskom novinaru pružiti podršku.

U aprilu prošle godine masovnim demonstracijama je sa vlasti svrgnut dugogodišnji alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika i njegova administracija.

Iako je u decembru izabran novi predsednik, prodemokratski nastrojeni gradjani u Alžiru i dalje zahtevaju dublje promene u vladajućoj strukturi u kojoj je od nezavisnosti od Francuske, vojska siva eminencija.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hibernacija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga