- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sud potvrdio opoziv predsednice Južne Koreje

Ustavni sud Južne Koreje potvrdio je danas opoziv predsednice Park Geun-Hje zbog korupcionaškog skandala koji mesecima potresa zemlju.

Njan delovanja „nanela su ogromnu štetu duhu demokratije i pravne države“, rekao je predsednik Ustavnog suda Li Džung-Mi, dodajući da je sud ocenio i da je ona prekršila zakon time što je dozvolila svojoj prijateljici i savetnici da se meša u državne poslove.

Njenoj prijateljici i savetnici iz senke Čoi Sun-Sil se sudi zbog optužbi da je trgujući uticajem izvukla milione dolara od velikih industrijskih grupa.

Jednoglasna odluka sudija Ustavnog suda, kojom se potvrdjuje odluka Nacionalne skupštine od 9. decembra prošle godine, epilog je velikog političkog skandala koji je zahvatio zemlju. U protestima pristalica Parkove koji su usledili danas posle odluke Ustavnog suda poginulo je dvoje ljudi.

Ova odluka znači da će ona morati da napusti Plavu kuću, južnokorejsko predsedništvo i da prevremeni predsednički izbori treba da budu organizovani za 60 dana.

Park je prvi demokratski izabrani južnokorejski šef države koji je tako sklonjen s vlasti od kada je demokratija zamenila diktaturu, krajem 1980-ih. Ovom odlukom ona gubi predsednički imunitet što otvara mogućnost i za njeno sudsko gonjenje.

„Predsednica treba da koristi svoja ovlašćenja u skladu sa Ustavom i zakonima i detalji njenog rada treba da budu transparentni da bi narod mogao da proceni njen rad“, navodi se u odluci suda i dodaje da je Park umesto toga potpuno prikrivala mešanje svoje prijateljice Čoi u državne poslove, negirala to kada su se pojavile sumnje i čak kritikovala one koji su izrazili te sumnje.

Ovom odlukom produbljuje se politička i bezbednosna kriza u Južnoj Koreji, koja je suočena sa stalnom pretnjom svog suseda Severne Koreje, mogućom ekonomskom odmazdom Kine zbog svoje saradnje sa SAD oko sistema antiraketne odbrane i pitanja koja se postavljaju oko posvećenosti novog američkog predsednika Donalda Trampa dugogodišnjem bezbednosnom savezu sa Južnom Korejom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!