Sud odbio tužbu radnika Jugoremedije protiv države

Tužbu protiv države, "Jugoremedija" je podnela nakon veštačenja državnih revizora, koji su utvrdili iznos štete zbog propusta u privatizaciji

19. juna 2014

Tužba bivših radnika i akcionara fabrike lekova „Jugoremedija“ protiv Srbije, Agencije za privatizaciju i Centralnog registra hartija od vrednosti, radi nadoknade štete od 111 miliona evra nanete fabrici i njenim suvlasnicima lošom privatizacijom, danas je odbačena.

Sudija zrenjaninskog Privrednog suda Gordana Kocić je kazala da će im obrazloženje ove, prvostepene presude stići naknadno.

Predstavnik bivših radnika akcionara Jugoremedije Branislav Markuš, rekao je novinarima da je suđenje počelo i završeno danas, ali da su početak suđenja čekali dve godine.

„Očekivali smo da ćemo sve naše tvrdnje dokazati na sudu, međutim, sudinica je sve to odbila s ciljem da se jasno kaže da akcionari u ovom slučaju nemaju prava da traže bilo kakvu odštetu, a pošto je ovo prva tužba ovakve prirode u Srbiji, to je poruka da se ne dozvoli drugima da isto urade“, rekao je on.

Markuš je naveo da je donošenje ovakve presude nastavak opstrukcije države, ali na „drugi način“, a radnicima i akcionarima preostaje da se oslone na sve moguće pravne mogućnosti i zatim pravdu potraže i u Strazburu.

Tužbu protiv države, „Jugoremedija“ je podnela nakon veštačenja državnih revizora, koji su utvrdili iznos štete zbog propusta u privatizaciji.

Tužba je više od dve godine stajala u Privrednom sudu u Beogradu, koji se tek nedavno oglasio nenadležnim i prosledio je Privrednom sudu u Zrenjaninu.

Jugoremediju je 2002. godine privatizovala makedonska firma „Jaka 80“, čiji vlasnik je kontroverzni niški biznismen Jovica Stefanović Nini. Nakon višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih, koji su i manjinski akcionari Jugoremedije, država je raskinula privatizaciju zbog uočenih nepravilnosti koje je počinio Stefanović.

Stečajni postupak u „Jugoremediji“ otvoren je Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu 27. decembra prošle godine, na zahtev Hipo Alpe-Adrija banke s kojom je zrenjaninska fabrika krajem aprila prošle godine sklopila ugovor o restrukturiranju kredita i koja potražuje oko 1,6 miliona evra.

Slučaj „Jugoremedije“ nalazi se i na spisku 24 sumnjive privatizacije čije je preispitivanje zahtevala Evropska unija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga