Sud odbacio zahtev mađarskih učenika za polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku

Savez mađarskih učenika Vojvodine zaprepašćen presudom, najavljuje žalbu

19. maj 2017

Nakon što je Viši sud u Novom Sadu u prvostepenoj odluci odbacio molbu Saveza mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) da Univerzitet u Novom Sadu omogući organizovanje prijemnih ispita i na mađarskom jeziku, u skladu sa važećim zakonima, ovaj Savez je najavio žalbu na sudsku odluku, prenosi portal Vajdašag Ma.

Predsednik Saveza mađarskih učenika Atila Šoti izrazio je zaprepaštenje zbog takve sudske odluke.

Šoti u saopštenju naglašava da već mesec dana očekuje pisano obrazloženje zbog čega jedna visokoškolska ustanova ne mora da poštuje zakon i kako je moguće da je u pravu „onaj ko ne poštuje naša prava“.

„Zašto je upitna nadležnost AP Vojvodine u ovom slučaju i zašto nije saslušan svedok kojeg su predložili, te zbog čega nismo dobili ni pismeno ni usmeno obrazloženje sudske odluke već mesec dana„, zapitao je on.

Šoti je najavio drugostepeni postupak, dodavši da želi da veruje u pravosudni sistem Srbije.

Predsednik Saveza mađarskih učenika zahvalio se „partnerima i onima koji nas podržavaju i koji su potvrdili da stoje iza nas“, dodavši da je reč „o funkcionerima i organizacijama koji nas od početka podržavaju i koji od početka sudskog procesa trpe najoštrije napade u javnosti zbog toga“.

On je pozvao i „one koji naš slučaj koriste za blaćenje da, ako ne znaju i neće da nam pomognu, onda barem zaćute“.

„Neka ne koriste našu borbu za sticanje političkih poena i za blaćenje naših partnera“, poručio je Šoti.

Savez mađarskih studenata u decembru 2015. godine podneo je novosadskom Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi je navedeno da Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016 godinu, nije primenio odluku Skupštine AP Vojvodine (od 8.aprila 2015.) o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina i da su time prekršeni propisi Republike Srbije i međunarodne norme.

(Autonomija, Vajdašag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga