Sud: Novi Sad da isplati 13 milijardi ATP Vojvodini

Gradu preti blokada računa?

12. feb 2013

Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom se Gradu Novom Sadu nalaže da Autotransportnom preduzeću (ATP) Vojvodina isplati odštetu od oko 1,3 milijarde dinara zbog neispunjavanja ugovora koji je sa Ilijom Devićem 2006. godine potpisala tadašnja gradonačelnica Maja Gojković, javili su danas novosadski mediji.

Čelnici gradske vlasti nisu želeli da komentarišu odluku suda, jer je još uvek nisu zvanično dobili.

Gradonačelnik Miloš Vučević ranije je rekao da bi potvrđivanje presude po kojoj bi iz gradskog budžeta ATP Vojvodini bilo isplaćeno više od 13 miliona evra, „blokiralo gradski račun, a pojedini projekti bili bi ugroženi“.

Član Stručnog pravničkog tima koji je Grad oformio kako bi analizirao sporove sa ATP Vojvodinom i Ilijom Devićem, Milan Đukić rekao je da da Grad treba da zatraži reviziju pred Vrhovnim kasacionim sudom.

Maja Gojković je sa Ilijom Devićem potpisala ugovor o izgradnji nove međumesne stanice, koju je ATP Vojvodina i izgradila ali koja nikada nije profunkcionisala.

DS, LSV i LDP traže odgovornost za aferu ATP Vojvodina

DS: Krivična odgovornost zbog ugovora sa ATP Vojvodina

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) Novi Sad zahteva da odgovorni za zaključenje štetnog ugovora između grada Novog Sada i ATP „Vojvodina“ krivično i politički odgovaraju, saopštila je danas ta stranka.

Kako se navodi u saopštenju, DS traži da krivično i politički odgovaraju gradonačelnik Miloš Vučević, bivša gradonačelnica Maja Gojković, bivši predsednik Skupštine grada Zoran Vučević, Igor Mirović i ostali odgovorni.

„Demokratska stranka će inicirati hitnu sednicu Skupštine grada povodom ovog slučaja i zatražiti da se donesu mere koje će zaštititi primarne javne funkcije poput gradskog prevoza, vodosnadbevanja i grejanja“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje „Vučević, Mirović i Gojkovićeva moraju snositi posledice, a činjenica da su danas članovi predsedništva Srpske napredne stranke ne sme ih osloboditi odgovornosti, ni krivične ni političke“.

Gradski odbor DS u Novom Sadu je pozvao sve nadležne organe da reaguju, da pokrenu krivične postupke protiv odgovornih, „a ukoliko to ne učine, sasvim sigurno će to učiniti građani Novog Sada koji nisu dužni da plaćaju milione evra zbog nečije nesposobnosti ili nezakonitog poslovanja“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne da detaljno i do kraja ispitaju odgovornost svih koji su na bilo koji način učestvovali ili doprineli štetnom ugovoru Grada Novog Sada sa Autotransprotnim preduzećem (ATP) Vojvodina, bez obzira na bilo čiju stranačku pripadnost.

LSV je u saopštenju za javnost naveo da se za 13 miliona evra, koliko Novi Sad treba da plati ATP Vojvodini, može izgraditi barem šest škola, 200 kilometara vodovodne ili oko stotinu kilometara kanalizacione mreže.

Podseća se da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić 23. januara izjavio da vrlo brzo očekuje rezultate, prvo po pitanju istrage oko afere sa ATP Vojvodinom i izražava očekivanje da će ti rezultati jasno pokazati ko je odgovoran za svu štetu koju je taj ugovor prouzrokovao i da krivci za to odgovaraju.

„Sve i kada bi Novi Sad uspeo da izbegne plaćanje odštete, ne može da spere ljagu koja mu je naneta činjenicom da se sa ovim ugovorom, našao na listi Evropskog parlamenta među pet najvećih korupcionaških afera u Srbiji“, navodi se u saopštenju LSV.

Liberalno-demokratska partija (LDP) je u saopštenju za javnost upozorila da Gradu preti blokada računa, ukoliko bude primoran da plati odštetu ATP Vojvodini i ocenila da će na taj način biti dovedeno u pitanje ionako loše funkcionisanje gradskih sistema i službi.

„Tražimo ličnu odgovornost svih povezanih učesnika u upravljanju gradom u periodu kada je afera nastala i posle toga“, naveo je novosadski odbor LDP-a u saopštenju za javnost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga