Sud: Neće se suditi optuženima za ratne zločine u Srebrenici

"Ne postoje procesne pretpostavke za nastavak suđenja osmorici policajaca optuženih da su učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka"

03. avg 2017

Krivično veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nije donelo odluku o predlogu Tužilaštva za ratne zločine o nastavku postupka „Srebrenica“, jer ne postoje procesne pretpostavke, odnosno nije podignuta nova optužnica.

Veće je, kako je saopšteno iz Višeg suda, na sednici o krivičnom postupku protiv osmorice policajaca optuženih za ratni zločin u Srebrenici, donelo odluku da se spisi predmeta vrate postupajućem predsedniku veća. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je krajem jula predlog da se spisi predmeta „Srebrenica“, koji je nedavno prekinut zbog odbacivanja optužnice, dostave krivičnom vanraspravnom veću Višeg suda u Beogradu.

Prethodno je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu obavestilo Tužilaštvo da je zahtev za nastavak krivičnog postupka nepotpun, odnosno da „nije dostavljen akt na osnovu kojeg je moguće nastaviti postupak“.

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je 13. jula da je odbacio optužnicu u slučaju „Srebrenica“ protiv osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca, kojima se sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Kako je rečeno, optužnica je odbačena, jer u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom prestao mandat. Optužnica za Srebrenicu je podignuta 21. januara 2016. godine.

Dotadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević penzionisan je krajem 2015. godine, a nova tužiteljka Snežana Stanojković izabrana je na tu funkciju sredinom maja ove godine.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Srebrenici odbačenom optužnicom obuhvaćeni su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine oni su zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga