Sud naložio visoke isplate ‘izbrisanim’

Evropski sud za ljudska prava donio odluku po kojoj Slovenija mora isplatiti 240.000 eura za materijalnu štetu

13. mar 2014

Evropski sud za ljudska prava u srijedu je donio jednoglasnu odluku po kojoj Slovenija u roku tri mjeseca šesterici tužitelja iz slučaja „Kurić i ostali izbrisani protiv Slovenije“ mora isplatiti 240.000 eura za materijalnu štetu koja im je nanesena brisanjem iz popisa stalnih stanovnika Slovenije početkom 1992. godine.

Riječ je o problemu više od 25.000 državljana republika iz sastava nekadašnje SFRJ koji su bili „izbrisani“ prilikom slovenskog osamostaljivanja, jer su odstranjeni iz popisa stanovništva, čime se izgubili domicil u Sloveniji i sva socijalna i radna prava, pretrpjevši tako realno materijalnu štetu koja se ovom odlukom treba na odgovarajući način kompenzirati.

Pojedinačne odštete kreću se od 37.000 do 70.000 eura i više su od kompenzacija predviđenih slovenskim Zakonom o odšteti za „izbrisane neslovence“.

Svojom presudom od prije godinu i pol Evropski sud za ljudska prava je tužiteljima iz slučaja „Kurić i ostali“ dao za pravo i dodijelio nematerijalnu odštetu za pretrpljeni gubitak statusa od po 20.000 eura, a Sloveniji naložio izradu sheme za odštete, odnosno kompenzacije „izbrisanim“.

Realna šteta

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Gregor Virant izjavio je u srijedu, komentirajući presudu Evropskog suda za ljudska prava, da je njome zadovoljan i da je u presudi implicitno potvrđeno kako je Slovenija na pravom putu da riješi problem „izbrisanih“, jer se već prihvaćenim zakonom obavezala na isplatu materijalne štete „izbrisanima“ u paušalnom iznosu po 50 eura za svaki mjesec u kojem su „izbrisani“ bili bez statusa.

„Uvjeren sam da trebamo prepustiti Evropskom sudu ono što sami ne možemo riješiti kod kuće. Istina je da bi ‘izbrisani’ u Strasbourgu trebali dobili veće odštete. To stoji. Odštete u Sloveniji bit će na nivou od 50 do 70 posto onoga što bi dobili u Strasbourgu, ali to je u granicama diskrecijskog prava koje nam priznaje Evropski sud“, kazao je Virant.

Udruženja izbrisanih ocjenjuju kako je 50 eura za svaki mjesec koje je predvidjela Vlada Slovenije premalo u odnosu na realnu materijalnu i nematerijalnu štetu te znatno manje u odnosu na iznose koje je u slučaju „Kurić i ostali“ dodijelio Evropski sud u Strasbourgu.

Pred Evropskim sudom je još gotovo 1000 sličnih tužbi, a najavljeno ih je još.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga