Sud: I Grad i Republika krivi za požar u Laundžu

Biće pokrenuta istraga i protiv nadležnih pripadnika MUP-a Srbije

18. jan 2013

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu po tužbi za nadoknadu štete po kojoj su i Grad Novi Sad i Republika Srbija obavezani da porodicama nastradalih i preživelima u požaru u kafiću „Laundž“ (Lounge) u Novom Sadu isplate štetu, saopštili su danas zastupnici oštećenih.

U požaru koji se desio 17. februara 2008. godine osam mladih ljudi je poginulo, a dvoje su bili teško povređeni.

Kako se navodi u današnjem saopštenju za javnost, sud je utvrdio da su tuženi Miloš Malešev kao neposredni vinovnik požara, Tamaš Kolar i Srđan Bovan, kao vlasnici kafića, te organi Republike Srbije i Grada Novog Sada odgovorni za ovaj tragični događaj.

Dodaje se da je presudom utvrđeno da je Malešev odgovoran kao neposredni izazivač požara, Kolar i Bovan kao vlasnici kafića zbog toga što nisu postupili po propisima i tehničkim pravilima o merama zaštite od požara, a Republika Srbija i Grad Novi Sad zbog propusta njihovih organa koji nisu preduzeli zakonom propisane mere inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem mera zaštite od požara.

Gradski i republički organi označeni su krivima i zato što nisu obavestili sve nadležne organe o otvaranju i stanju poslovnog prostora u kojem je radio kafić „Laundž“, čime su, sa svoje strane, doprineli da do tragičnog požara dođe, piše u saopštenju.

Navodi se da je u presudi utvrđeno da su službena lica iz Protivpožarne inspekcije MUP-a bila dužna da vrše nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara, a to nisu učinili nijednom od početka rada ovog kafića.

„Da su to uradili, morali bi utvrditi da prostor u kojem je ovaj ugostiteljski objekat radio, ne ispunjava uslove za rad. Pregledom prostorija bilo bi utvrđeno da su opremljene zapaljivim materijalima bez propisane zaštite od zapaljivosti, a naročito da ne postoji alternativni put za evakuaciju gostiju u slučaju požara“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Policijska uprava Novi Sad imala saznanja o radu ovog ugostiteljskog objekta, jer su vlasnici pre ovog tragičnog događaja više puta obaveštavali o održavanju javnih skupova u ovom objektu.

Navodi se da je tadašnji gradski sekretarijat nadležan za otvaranje ovog tipa ugostiteljskih objekata prekršio zakon, jer o otvaranju „Laundža“ nije obavestio sve državne organe koje je bio dužan da obavesti.

„Ovakvom presudom sud je prvi put utvrdio postojanje odgovornosti državnih i gradskih organa zbog zanemarivanja kontrole i nepreduzimanja neophodnih preventivnih mera. Postojanjem obaveza organa vlasti da zaštite živote građana konačno se stvara i realna mogućnost za izbegavanje sličnih tragedija u budućnosti“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su svi odgovorni obavezani da oštećenima nadoknade po milion i po dinara naknade za duševne bolove zbog smrti bliskog lica, a preživelim povređenim osobama dosuđene su zakonske naknade za umanjenu životnu aktivnost, pretrpljene fizičke bolove, strah i duševne bolove zbog trajne naruženosti, a sve srazmerno težini povreda i trajnim posledicama po zdravlje koje su povrede ostavile.

Zastupnici su saopštili i da ih je krajem decembra prošle godine istražni sudija Višeg suda u Novom Sadu obavestio da je okončao postupak određenih istražnih radnji protiv NN izvršioca pripadnika MUP-a Srbije, zbog krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti, te će u narednim danima biti pokrenuta istraga protiv tačno određenih lica, pripadnika MUP-a Srbije.

Saopštenje su potpisali zastupnici Vladimir Beljanski, Miroslav Obradović, Vladimir Kopanja, Slobodan Beljanski i Goran Ilić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga