Sud: Holandija odgovorna za smrt tri Muslimana u Srebrenici

Nakon deset godina preživele žrtve genocida u Srebrenici dobile su pravnu bitku protiv Holandije

06. sep 2013

Holandski Vrhovni sud danas je potvrdio raniju presudu da je Holandija odgovorna za smrt tri bosanska Muslimana izbačena iz baze holandskih plavih šlemova tokom masakra u Srebrenici 1995.

Današnja odluka potvrdila je presudu holandskog Apelacionog suda iz 5. jula 2011. godine, po tužbi rođaka tri ubijena Muslimana. Apelacioni sud je tada presudio da je holandska država odgovorna za njihovu smrt u vreme masakra u Srebrenici 1995. godine.

Apelacioni sud je ocenio da holandski bataljon u okviru mirovnih snaga UN, čiji je zadatak bio da zaštiti enklavu u Srebrenici, „nije trebalo da te ljude preda Srbima“.

Sud je naložio da Holandija rodbini srebreničkih žrtava plati odštetu.

„Odluka (Apelacionog suda) je potvrđena“, rekao je danas sudija Floris Bakels, na šta su se članovi porodica žrtava zagrlili sa svojim advokatima i zaplakali.

Sudija Bakels je ocenio da bi skidanje svake odgovornosti sa Holandije značilo da sudovi više ne bi imali mogućnosi da „sude kada se radi o vojnim intervencijama“, i dodao da je „to neprihvatljivo“.

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac Ujedinjenih nacija u zaštićenoj zoni Srebrenice, čiji brat i otac su ubijeni u genocidu, kao i porodica Rize Mustafića, koji je takode ubijen.

Holandski plavi šlemovi bili su zaduženi za zaštitu enklave pošto su je u julu 1995. zauzele srpske snage pod komandom generala Ratka Mladića, kome se sudi u Haškom tribunalu za genocid.

Nakon deset godina preživele žrtve genocida u Srebrenici dobile su pravnu bitku protiv Holandije. Vrhovni sud je doneo odluku prema kojoj je država Holandija odgovorna za donesene naređenja kojim su članovi njihovih porodica osuđeni i odvedeni u smrt koja je mogla biti sprečena.

Nakon pada Srebrenice u ruke bosanskih Srba i snaga kojima je komandovao general Ratko Mladić, bosanski civili u bekstvu potražili su utočiste u zaštićenoj zoni UN-a.

Nakon sto su izbeglicama pružili utočiste u bazi u Potočarima, holandski komandant ubrzo im je naredio da napuste bazu u trenutku kada se već znalo da srpske snage ubijaju ostale izbeglice koji su se našli izvan baze. Vojnici Dutchbat III bataljona pomogli su da se izbeglice predaju u ruke vojnih snaga bosanskih Srba.

Hasanu Nuhanoviću je 13. jula 1995, sa ocem i majkom, Ibrom i Nasihom, i mlađim bratom Muhamedom te Rizom Mustafićem bilo naređeno da napuste bazu, čime su bukvalno poslani u smrt.

Holandski Okružni sud je najpre 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, ali su tužitelji ulozili žalbu na tu presudu koja je tri godine kasnije prihvaćena.

Prema presudama Haškog tribunala, VRS je u danima pošto je, 11. jula 1995, zauzela Srebrenicu, ubila oko 7.000 muslimanskih muškaraca, koje je prethodno odvojila od žena i dece.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga