Sud EU: Slovačka imala pravo da zabrani posetu Šoljoma

Sud EU je zauzeo stav da tadašnja poseta Šoljoma Komarnu nije bila poseta anonimnog građanina EU pošto su o njoj diplomatskim putem bili obavešteni zvanično slovački organi

16. okt 2012

Slovačka nije prekršila zakone Evropske unije i pravo na slobodu kretanja kada je pre tri godine zabranila predsedniku Mađarske Laslu Šoljomu da dođe u Komarno na otkrivanje spomenika mađarskom kralju, Svetom Stefanu Velikom, presudio je danas Sud EU u Luksemburgu.

Slovačka je 2009. godine diplomatskom notom zabranila mađarskom predsedniku ulazak na svoju teritoriju i dolazak na svečanost u Komarnu.

Šoljom je tom notom upozoren da njegova poseta, iako poluprivatna, predstavlja rizik po bezbednost pošto su kontramiting u Komarnu najavili slovački ekstremisti.

Sva trojica najviših zvaničnika Slovačke, predsednik Ivan Gašparovič, predsednik parlamenta Pavol Paška i tadašnji premijer Robert Fico izdali su tada još i zajedničko saopštenje u kojem su upozorili predsednika Mađarske da je datum njegove posete odabran veoma neosetljivo.

Slovačka 21. avgusta obeležava godišnjicu invazije snaga Varšavskog pakta među kojima su bili i mađarski vojnici, na tadašnju Čehoslovačku.

Mađarska je odluku zvanične Bratislave označila kao korak bez presedana, nedopustiv u odnosima dva saveznika i tužila Slovačku Sudu EU da je prekršila Šoljomovo pravo na slobodu kretanja po šengenskom prostoru.

Sud je, međutim, danas dao za pravo Slovačkoj, a presudu obrazložio time da za posete šefova država ne važe propisi koji garantuju slobodu kretanja običnim građanima.

Sud EU je zauzeo stav da tadašnja poseta Šoljoma Komarnu nije bila poseta anonimnog građanina EU pošto su o njoj diplomatskim putem bili obavešteni zvanično slovački organi.

„Iz toga proizilazi da je Šoljom u Komarno pošao u okviru svoje funkcije mađarskog predsednika, a ne na osnovu svog statusa građanina EU“, obrazložio je Sud EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga