Sud EU: Pojam bračni drug obuhvata istopolne bračne drugove

Važna presuda za gej parove

05. jun 2018

Sud Evropske unije danas je objavio presudu u kojoj kaže da pojam bračni drug, u smislu odredbi Unije o slobodi kretanja i boravka njenih građanja i članova njihove porodice, obuhvata istopolne bračne drugove.

Reč je o presudi koja se odnosi na prava istospolnih parova u Evropskoj uniji u predmetu Relu Adrian Koman protiv Rumunije.

U saopštenju Suda EU se navodi da su “Relu Adrian Koman, rumunski državljanin, i Robert Klejburn Hamilton, američki državljanin, zajedno živeli četiri godine u Sjedinjenim Američkim Državama pre nego što su se 2010. venčali u Briselu.

U decembru 2012. R. A. Koman i njegov supružnik zatražili su od rumunskih tela da ih obaveste o postupku i uslovima pod kojima bi Hamilton mogao u svojstvu člana porodice Komana ostvariti pravo na legalan boravak u Rumuniji duže od tri meseca.

Taj zahtev se zasniva na Direktivi o slobodi kretanja koja bračnom drugu građanina Unije, a koji je koristio tu slobodu kretanja, omogućava da se pridruži svom suprugu u državi članici gde on boravi.

U odgovoru na taj zahtev, rumunska državna tela obavestila su Komana i Hamiltona da Amerikanac ima samo pravo na boravak u trajanju tri meseca zato što ga u Rumuniji ne mogu kvalifikovati “bračnim drugom” građanina Unije jer ta država članica ne priznaje istopolne brakove.

Zbog toga su Koman i Hamilton podneli tužbu pred rumunskim sudovima radi utvrđivanja postojanja diskriminacije na osnovu polne orijentacije u pogledu ostvarivanja prava na slobodno kretanje u Uniji.

Rumunski Ustavni sud se obratio Sudu EU za mišljenje da li Hamiltonu treba odobriti trajni boravak u Rumuniji.

Sud EU je presudio da Rumunija mora Hamiltonu odobriti trajni boravak.

Članice EU su slobodne da propišu ili ne propišu istospolni brak, ističem sud ali dodaje da da se “nacionalna mera koja može biti prepreka ostvarivanju slobodnog kretanja osoba može opravdati samo ako je u skladu s temeljnim pravima zagarantovanim Poveljom Europske unije o temeljnim pravima.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga