Šućurović: SNS da poštuje zakon na izborima za savete mesnih zajednica

Mesna zajednica nije politički organ, već interesna zajednica svih građana na njenoj teritoriji

12. feb 2016

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović zatražio je od predsednika Skupštine opštine Novi Bečej Mirjana Jakšića da naloži Komisiji za sprovođenje izbora za članove Saveta Mesne zajednice Novo Miloševo da glasačke listiće usklade sa zakonom i Ustavom Republike Srbije.

Kako je saopštio Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Novi Bečej, Mesni odbor Srpske napredne stranke Novo Miloševo i predsednik novobečejske Skupštine, inače član SNS, koji je i raspisao izbore i doneo Rešenje o formiranju komisije za sprovođenje izbora, oglušili su se o zakon i tumačenje Ustavnog suda Srbije o tome da su izbori u mesnim zajednicama nestranački izbori.

Zakon kaže da se na glasačkom listiću upisuju samo imena i prezimena svih kandidata, njihova godina rođenja i zanimanje. Međutim, Komisija za sprovođenje izbora, kojom predsedava sekretarka Skupštine opštine Marica Bešlin, takođe članica SNS, utvrdila je izgled obrasca na kojem pored imena kandidata postoji i prazna linija za naziv predlagača, u smislu naziva političke strane koja predlaže kandidata iako je neophodno da svakog kandidata predloži 20 građana, navodi LSV. U saopštenju se dodaje i da je Komisija prihvatila kandidature koje su podržale političke stranke.

Saša Šućurović je zbog toga pismeno, zvaničnim putem obavestio o nepravilnostima predsednika Skupštine Mirjana Jakšića, zahtevajući da Komisija otkloni greške i da sprovede izbore na takav način gde će obezbediti poštovanje Ustava, zakona i procedura.

On je naveo da su drugačije sprovedeni izbori ništavni i da podležu poništavanju od strane Ustavnog suda, što bi za sobom povuklo i poništavanje svih odluka koje tako izabran Savet donese i sprovede.

Šućurović je dodao da su izbori za savete mesnih zajednica, po zakonu, isključivo građanske prirode i da bi sve drugo bilo suprotno cilju organizovanja mesnih zajednica, a to je zadovoljavanje interesa i potreba građana, kao i zajedničih i opštih potreba i interesa.

„Predsednika Skupštine opštine, Mirjana Jakšića, koji je doneo Odluku o raspisivanju izbora i rešenje o formiranju Komisije za sprovođenje izbora za članove Saveta Mesne zajednice Novo Miloševo, obaveštavam o stanju na terenu, a pedsednika Komisije Maricu Bešlin upozoravam na moguće posledice ovakvog postupanja“, naveo je Šućurović.

On je objasnio i da Odluka Ustavnog suda propisuje da se na izbore za članove mesne zajednice ne primenjuje Zakon o lokalnim izborima baš iz razloga jer mesna zajednica nije politički organ, već interesna zajednica svih građana koji žive na određenom delu teritorije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga