Šućurović: Opštine nekada imale mnogo više novca

U vreme socijalizma opštine su bile znatno bogatije jer su raspolagale svojim novcem

26. nov 2012

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović izjavio je danas da su u nekadašnjem socijalističkom sistemu lokalne samouprave raspolagale sa daleko više sredstava nego što je to danas slučaj.

Šućurović je na prijemu za bivše predsednike opštine Novi Bečej rekao da ga je iznenadilo kada je od svojih prethodnika iz vremena socijalizma čuo da su u jednom periodu sve pare koje su zarađivane u Novom Bečeju tu i bile raspoređene.

„U tom periodu je bilo mnogo lakše doći do nekih kapitalnih investicija jer je lokalna samouprava imala tu slobodu da odredi šta je to neophodno i najpotrebnije u gradu. U periodu ovog visokocentralizovanog sistema stvari stoje potpuno drugačije“, kazao je Šućurović.

Dodao je da je neophodno da u Srbiji dođe do decentralizacije, kako bi lokalne vlasti bile u mogućnosti da zaista unaprede svoje lokalne sredine.

Šućurović je danas organizovao prijem za bivše predsednike opštine u znak sećanja na odluku Skupštine Srbije u novembru 1960. godine, kada je formirana ova banatska opština u sadašnjim granicama, sa naseljenim mestima Bočar, Novo Miloševo, Kumane i Novi Bečej u svom sastavu.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga