Subotički unverzitet: Utopija ili hrabra vizija

"Utopija ili hrabra vizija“ o univerzitetu sa sedištem u Subotici, na kojem bi se nastava izvodila (i) na mađarskom jeziku

15. apr 2013

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec najavio je da će to telo do kraja godine na stručnim osnovama pripremiti zbirku studija koja će, pored ostalog, sa ekonomskog, pravnog i sociološkog aspekta ispitati ostvarljivost Univerziteta u Subotici.

Na susretu naučnika u organizaciji Akademskog veća vojvođanskih Mađara i odbora Mađarske akademje nauka, održanom u Subotici, Korhec je u predavanju pod nazivom „Utopija ili hrabra vizija“ o univerzitetu sa sedištem u Subotici, na kojem bi se nastava izvodila (i) na mađarskom jeziku, rekao da razmišlja prvenstveno o državnom univerzitetu, čiji bi suosnivač bio Nacionalni savet Mađara, kao i grad Subotica. Prema njegovim rečima, brojni su primeri u Evropi, čak i u regionu, da u gradovima i manjim nego što je Subotica uspešno funkcionišu univerziteti za nacionalne zajednice koje su i malobrojnije od subotičke mađarske zajednice. Ocenio je da bi osnivanje takvog univerziteta kako sa ekonomskog, nacionalnog i kulturnog aspekta značilo prednost za ovo područje, ali i dodao da osim htenja treba računati, na primer, i sa blizinom dva univerziteta, segedinskog i novosadskog.-Kada želimo da stvorimo nešto novo, zalog uspeha je da povredimo što manje interesa, da pribavimo što više saveznika i što manje neprijatelja – naveo je Korhec.

Korhec je rekao da bi na Univerzitetu u Subotici mogle da budu organizovane osnovne, master i doktorske studije iz društvenih nauka (učitelji, profesori, eventualno pravo), prirodnih nauka (matematika, fizika), tehničkih nauka (elektrotehnika, mašinstvo, mehatronika), agrarnih nauka(vrtlarstvo, biljna proizvodnja) i eventualno humanih nauka (umetnost, teologija).

Predsednik Akademskog veća vojvođanskih Mađara Janoš Berenji najavio je da će na jesen sledeći susret naučnika biti posvećen Subotičkom univerzitetu. Prema njegovim rečima, trenutno su u pripremi analize koje treba da specifikuju potencijale kojima Subotica raspolaže u pogledu nastavnog kadra i studenata, te da će predmet sagledavanja biti i oblast naučnih istraživanja, budući da nema visokog obrazovanja bez naučnog istraživanja.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga