Subotički naprednjak opet prosipao bisere…

Nakon što je delio "komplimente" ženama, crni Gojko Radić se sada fokusirao na manjine

26. mar 2014

Gojko Radić, lokalni „naprednjak“ u Subotici, koji se nedavno „proslavio“ izjavom da je potrebno više žena u politici jer „svi vole da se okrenu za lepom ženom“, ponovo je „zablistao“.

Ovaj put je dao svoje „ekspertsko“ tumačenje Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, prvo ustvrdivši da se u Srbiji u toj oblasti ne krše prava manjinskih nacionalnih zajednica, a zatim „mudro“ zaključivši: „Bilo bi normalno, ako je u celom svetu normalno, da se sve manjine koje žive u državi služe i koriste zvaničnim jezikom bar pred državnim institucijama. Ne verujem da bi u Mađarskoj bilo koji pripadnik srpske, bunjevačke ili hrvatske manjine mogao da dođe pred bilo koju instituciju i da se obrati na hrvatskom, srpskom i bunjevačkom jeziku, nego bi morali da znaju jezik države u kojoj žive”, reče napredni Radić.

Slučaj odbornika u Zrenjaninu

Poznat je i slučaj odbornika LSV u zrenjaninskoj skupštini, Tibora Vaša, koji se krajem 2012. godine obratio međunarodnim institucijama, zbog povrede manjinskih prava. Vaš je, nakon obraćanja za skupštinskom govornicom ostao uskraćen za prevod, pod izgovorom da tumač ne može da se obezbedi.

To je inače bila njegova reakcija na vest da je Nacionalni savet Mađara formirao „jezičku patrolu“, čiji je zadatak da obiđe 28 lokalnih samouprava u Vojvodini, u kojima je mađarski jezik u službenoj upotrebi i uveri su u poštovanje propisa o službenoj upotrebi jezika i pisma. Upotreba službenog jezika regulisana je Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama, koji, između ostalog, propisuje da svako ima pravo da u postupku pred organom, odnosno organizacijom koja u vršenju javnih ovlašćenja rešava o njegovom pravu i dužnosti upotrebljava svoj jezik i da se u tom postupku upoznaje sa činjenicama na svom jeziku.

E, crni Gojko…

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga