Subotički LDP: Vučićeva vlada da prestane da ponižava prosvetne radnike

Ne mogu kuriri, vozači, kafe kuvarice i sekretarice u pojedinim javnim preduzećima da imaju veće plate od učitelja, nastavnika i profesora

24. feb 2016

Gradski odbor Liberalno-demokratske partije (LDP) u Subotici pozvao je danas Vladu Aleksandra Vučića da prestane da ponižava prosvetne radnike i da donese zakon koji im je obećan i koji je od početka godine trebao da uredi visinu plata u javnom sektoru, navedeno je u saopštenju ove partije.

Subotički LDP je podsetio Vučića da su prosvetni radnici u Subotici prošle godine pristali da okončaju štrajk jer im je vlada obećala da će se do početka 2016. godine doneti i početi primenjivati zakon koji će urediti plate u javnom sektoru, a koji će popraviti materijalni položaj prosvetnih radnika.

„Ne mogu kuriri, vozači, kafe kuvarice i sekretarice u pojedinim javnim preduzećima i agencijama da imaju veće plate od učitelja, nastavnika i profesora“, upozorio je LDP.

Iz ove partije su podsetili i da je svakom prosvetnom radniku u Subotici obećana i takozvana pomoć u visini jedne plate od oko 40.000 dinara što je, kako su naveli, „samo vraćanje dela para ‘otetih’ merama štednje“.

Iz LDP-a su upozorili da u Subotici i okolnim mestima prosvetni radnici napuštaju svoja radna mesta i biraju druge struke ili napuštaju državu, kao i da će ova partija podržati sve proteste prosvetara.

„Podržavamo sve najavljene proteste prosvetnih radnika i smatramo da se reforme mogu sprovoditi samo u dogovoru sa prosvetnim radnicima i njihovim sindikatima, a ne na siledžijski način i otimačinom“, navedeno je u saopštenju.

LDP je naveo da je Vučićeva Vlada od početka 2014. godine smanjila ionako bedne plate prosvetnih radnika za 10% i da su one i dalje ispod proseka u odnosu na raniji period.

„Nakon godinu dana takve ‘otimačine’, uz veliku pompu i medijsku reklamu, vraćeno je svakom prosvetnom radniku 7.000 dinara, što je samo mali deo svote koja je ‘oteta’ za tih godinu dana ‘štednje’. Čak su se drznuli da to nazovu ‘pomoć’, a od januara ove godine, prosvetari su dobili ‘povišicu’ od 4%, što i dalje ne vraća plate na nivo iz decembra 2014. godine“, poručili su iz ove partije.

Subotički LDP smatra da je obrazovni sistem u Srbiji već dugo talac neodgovornih i bahatih političara, a nefunkcionalno i skupo obrazovanje je najveća hipoteka koja opterećuje građane.

„Zalažemo se za efikasan sistem u kome će talentovani, kreativni prosvetari biti nagrađeni materijalno za svoj rad i trud, za sistem koji će biti u službi naše dece čiji će uzori biti pristojni i obrazovani ljudi, a ne kriminalci i starlete“, poručio je subotički LDP.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga