Subotička sinagoga među Sedam najugroženijih

Kulturnim spomenikom proglašena je 1974. godine, a 1990. označena je za spomenik velike kulturne važnosti

06. mar 2014

Sinagoga u Subotici uvrštena je u uži izbor za program „Sedam najugroženijih“ koji realizuju Evropska organizacija za baštinu „Evropa Nostra“ sa sedištem u Hagu i Institut Evropske investiocine banke sa sedištem u Luksemburgu.

U širem izboru je 11 kulturno-istorijskih spomenika i lokaliteta, među kojima su i sredonjovekovni manastir Bardzrakaš u Jermeniji, scenska oprema Burla pozorišta u Antverpenu (Belgija), svetilište u regiji Niškova Niva u Bugarskoj, istorijske četvrti Kastorije u Grčkoj, Aleksandrijska citadela u Italiji.

Za program „Sedam najugroženijih“ su nominovani i rimsko nalazište Konjuh u Makedoniji, Pako de Vilar de Presides i Kariljoni Mafra nacionalne palate u Portugalu, drvene crkve u južnoj Transilvaniji i severnoj Olteniji u Rumuniji i naselje Kolor Rou u Rusiji.

Konačna lista od sedam najugroženijih spomenika biće objavljena 5. maja tokom Evropskog kongresa baštine u Beču, saopšteno je iz organizacije „Evropa Nostra Srbija“.

Lokalitete su odabrali stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzervacije i finansija.

Sinagoga u Subotici sagrađena je početkom prošlog veka u stilu secesije. Ukrasi na ovom verskom objektu izrađeni su prema mađarskim narodnim motivima. Kulturnim spomenikom proglašena je 1974. godine, a 1990. označena je za spomenik velike kulturne važnosti.

„Evropa Nostra“ započela je program „Sedam najugroženijih“ u januaru 2013. godine s Institutom Evropske investicione banke kao partnerom-osnivačem i Razvojnom bankom Saveta Evrope kao pridruženim partnerom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga