Subotička sinagoga među najugroženijim spomenicima Evrope

Spomenici s liste ugroženi su delom zbog pomanjkanja sredstava, a delom zbog lošeg planiranja

04. maja 2014

Evropski savez nevladinih organizacija za zaštitu kulturnih spomenika Evropa nostra proglasio je danas subotičku sinagogu iz 1902. godine za jedan od sedam najugroženijih kulturnih spomenika starog kontinenta.

Evropa nostra je savez organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom kulturnih spomenika i kulturnih krajolika i okuplja više od 250 organizacija iz 50 evropskih zemalja, a njeno sedište je u Hagu i Briselu.

Evropa nostra svake godine dodeljuje nagradu Evropske unije za kulturnu baštinu, a od prošle godine, na svoju 50. godišnjicu, objavljuje i spisak sedam najugroženijih kulturnih spomenika u Evropi.

Na spisku koji je danas objavljen, pored sinagoge u Subotici, su i istorijski scenski mehanizam pozorišta u belgijskom gradu Antverpenu, četvrti Dolho i Apozari u grčkom gradu Kastoriji, citadela u italijanskom gradu Alesandriji, zvona u portugalskoj palati Mafra iz 18. veka, drvene crkve u Transilvaniji i Vlaškoj u Rumuniji i obojeno stambeno naselje u Černjakovsku u Rusiji.

Izvršni predsednik Evrope nostre Denis de Kergole izjavio je danas u Beču da ova lista treba da ukaže na ugroženost baštine kulture u Evropi i da je, pored tih sedam spomenika, na starom kontinentu ugrožen bezbroj drugih.

Najavljeno je da će naredne jeseni stručnjaci Evrope nostre i finansijski eksperti Instituta Evropske investicione banke, koja je jedan od saosnivača liste ugroženih spomenika, posetiti te lokacije.

Direktor Instituta EIB Gi Klos rekao je da su spomenici s liste ugroženi delom zbog pomanjkanja sredstava, a delom zbog lošeg planiranja, i da je cilj posete da se uspostavi tesna saradnja s nacionalnim i lokalnim vlastima i ustanovama.

Kergole i Clos su saopštili da će učiniti sve da se tih sedam spomenika sačuva, kroz tehničku ekspertizu, identifikaciju mogućih izvora finansiranja i mobilisanje široke podrške.

Sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi izabrao je savet koji čine istoričari, arheolozi, arhitekte, konzervatori i finansijski stručnjaci.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga