Subotica: SVM traži izradu novog regulacionog plana

"Svesni smo da će ovo da izazove probleme unutar koalicije, možda i njen raspad"

01. mar 2013

Odbornici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) predaće Skupštini Subotice predlog da se obustavi postupak izrade Plana generalne regulacije za uži i širi deo gradskog jezgra i zahtev za izradu novog koncepta plana.

Predsednik Gradskog odbora SVM Jene Maglai rekao je na konfereciji za novinare da će odbornička grupa te stranke predati Skupštini Subotice ove predloge danas.

On je kazao da će SVM tražiti i razrešenje predsednika Komisije za planove Nebojše Janjića i ostalih članova komisije, kako bi se u roku od 30 dana imenovali novi članovi koji će biti stručna i nestranačka lica.

„Zatražićemo i stručno preispitivanje svih ostalih detaljnih planova koji su do sada doneti ili su u fazi pripreme, a odnose se na zonu užeg i šireg gradskog centra i da to obavi neka druga stručna kvalifikovana institucija“, rekao je Maglai.

Prema njegovim rečima, zbog ličnih interesa pojedinaca, ovakvim generalnim planom, se predviđa da Subotica izgubi karakteristike grada u kojem dominiraju objekati izgrađeni u stilu secesije, svoje istorijsko nasleđe, kao i dosadašnji prepoznatljiv identitet.

„Svesni smo da će ovo da izazove probleme unutar koalicije, možda i njen raspad, ali u slučaju da naši koalicioni partneri ne prihvate predlog SVM, biće potpuno jasno ko šta predstavlja u ovom gradu“, kazao je Maglai.

Zavod za urbanizam i Direkcija za izgradnju grada Subotice juče je saopštila da je „apsolutna neistina tvrdnja da će, na osnovu budućeg urbanističkog plana, kuće građana biti srušene i da niko ne može da ih natera da prodaju kuće ukoliko ne žele“.

Građani Subotice su 19. februara na javnoj raspravi ponovili zahtev da se odbaci regulacioni plan, kojim je navodno predviđeno rušenje više od 1.000 kuća u centru Subotice.

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je tada kazala da građani nisu dobili odgovor na pitanje koliko je kuća predviđeno za rušenje, iako se, uvidom u plan, vidi da se veliki broj privatnih kuća predviđa za rušenje.

Nebojša Janjić je bio pomoćnik bivšeg republičkog ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića i zajedno s njim je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga