Subotičani kritikovali Nebojšu Janjića i vlast zbog urbanističkog plana

U interesu tajkuna, vlast želi da sruši više od hiljadu kuća i tako zatre identitet Subotice

16. okt 2012

Pojedini građani Subotice koji su bili prisutni na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu generalnog plana regulacije zatražili su od predsednika Komisije za planove u tom gradu Nebojše Janjića da se povuče s tog mesta, jer je pod krivičnom istragom.

Janjić je bio pomoćnik bivšeg ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića, a zajedno s njim nedavno je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Na zahtev prisutnih građana da se predstavi, Nebojša Janjić danas na javnoj raspravi u punoj svečanoj sali Gradske kuće u Subotici nije odgovorio ništa, na šta su oni burno reagovali lupajući nogama o pod, uzvikujući da je u „sukobu interesa“ i poručujući mu da nema pravo da govori.

Građani su optužili lokalnu vlast da plan generalne regulacije donosi „za potrebe pojedinaca i tajkuna“.

Nebojša Janjić je najavio da će javna rasprava o spornom planu biti organizovana za mesec dana i dodao da će građani imati 30 dana da podnesu primedbe na Nacrt plana generalne regulacije užeg centra grada Subotice.

Predstavnici Komisije za planove još su ocenili da primedbe građana koje su pristigle na Nacrt plana generalne regulacije centra grada ukazuju na „nerazumevanje i zabludu“ u vezi sa onim što je planirano.

Građani su negodovali jer ih Zavod za urbanizam nije blagovremeno obavestio o tom i nije omogućio javnosti da učestvuju u budućem planiranju grada.

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je ispred grupe građana „Nasmeši se Subotici“ kazala da je planom predviđeno rušenje „doslovno celog šireg centra grada“, a građani o tome nisu bili obavešteni na adekvatan način.

Ona je zatražila da se produži rok za predavanje primedbi i da se nakon toga organizuje javna rasprava, kako bi građani stekli uvid u urbanistički plan grada.

Prema njenim rečima, ovakvim nacrtom plana generalne regulacije šireg centra grada otvara se mogućnost rušenja stambenih objekata u budućnosti, a umesto njih predviđa se izgradnja višespratnica, čime se menja struktura celog grada.

Aladžićeva je apelovala na građane da pojedinačno odu u Zavod za urbanizam i raspitaju se o stanju svojih kuća i da podnesu primedbe na Nacrt plana detaljne regulacije.

Grupa građana „Nasmeši se Subotici“ tokom vikenda je organizovala akciju u kojoj je građanima delila obaveštenja u vidu smrtovnica, u kojima se upozoravaju da je gradska vlast nameria da sruši više od hiljadu kuća u širem i užem jezgru grada.

Građani su tokom današnje rasprave burno reagovali na izlaganje predstavnika Zavoda za urbanizam, uz primedbe da ne razumeju stručne termine kojima se služe predstavnici zavoda. Oni su tražili da im se jasno odgovori zašto su po nacrtu plana njihove kuće predviđene za rušenje.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga