Subotica: Uprkos apelima, red ispred crkve

Proteklog vikenda se slavio katolički Uskrus, ali su prema uputstvu Beogradske nadbiskupije sva javna „bogoštovanja“ bila obustavljena

16. apr 2020

Uprkos apelima lekara, predstavnika nezavisnih institucija, nosilaca državne vlasti, kao i samog patrijarha Irineja, poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je juče preporučio vernicima da se drže uputstava i prihvate ono što kažu ljudi od struke, danas je ispred pravoslavne crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici ipak zabeležen red građana koji su se tu okupili, prenosi Magločistač.

Povodom polemike koja se u javnosti prethodnih dana vodila zbog zahteva Sinoda SPC da se na pravoslavni Usrks na nekoliko sati ukine zabrana kretanja kako bi vernici mogli da prisustvuju liturigijama, saopštenjem za javnost oglasila se posebno i Eparhija Bačka, koja smatra da „crkva poštuje sve mere, ali se ne poštuju prava vernika“.

„Treba reći jasno i glasno: država je donela zabranu kretanja i to je njeno pravo, ali isto tako ima i odgovornost prema svim svojim građanima, u ovom slučaju građanima pravoslavne vere. Zato bi bilo pošteno da država jasno stane iza svoje odluke i prihvati činjenicu da u ovoj stvari ne može očekivati podršku Crkve kojoj su prava uskraćena. Sasvim je jasno da je i inače u toku agresivna medijska anticrkvena kampanja kroz koju se Crkva napada sa raznih strana kako država ne bi morala da prihvati svoju odgovornost. Jednom rečju, ako se Crkva i njeni episkopi i sveštenici u javnosti prikažu kao neodgovorni, svi ostali biće slika i prilika najvišeg stepena društvene odgovornosti. Isto tako, samo na drugom koloseku, jedni će Crkvu tobože podržavati zarad nečasnih političkih poena, a drugi će iskoristiti priliku da se sa njom konačno obračunaju kao sa svojim iskonskim neprijateljem. Crkva se unapred ogradila i od jednih i od drugih i, čvrsto stojeći uz svoj narod, glasno poručuje da će uprkos anticrkvenoj kampanji hramovi biti otvoreni i da će se u njima služiti Bogu i na praznik Vaskrsenja Hristovog, kao i svih prethodnih dana. Sve ostalo je stvar ličnog izbora: neko više voli da šeta kućne ljubimce, a neko da svoju ljubav, nadu i sve svoje strahove preda u ruke Svemogućeg Boga, Pobeditelja smrti“, navodi se u saopštenju za javnost.

Proteklog vikenda se slavio katolički Uskrus, ali su prema uputstvu Beogradske nadbiskupije sva javna „bogoštovanja“ obustavljena, počev od 19. marta, i do daljnjeg ostaju na snazi.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga