Subotica sufinansirala koncert na kojem je nastupao Baja Mali Knindža

“Problematično je da bilo korealizuje projekte koji mogu da naruše međunacionalne odnose i stvaraju tenzije u ovoj multietničnoj zajednici”

08. juna 2016

Grad Subotica je ove i prošle godine putem sufinansiranja programa i projekata u kulturi za Zavičajno udruženje Banija Subotica opredelio dva puta po 90.000 dinara za organizovanje koncerta “Krajiško veče” na kojem su, između ostalih, nastupali i Baja Mali Knindža i Bora Drljača.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai rekao je agenciji Beta da nadležna gradska komisija ne bi trebalo da podržava ovakve projekte, jer je veoma bitno da se sačuva suživot u zajednici i korektan odnos koji postoji decenijama na ovim prostorima.

“Problematično je da bilo ko ili bilo koje udruženje realizuje projekte koji mogu da naruše međunacionalne odnose i stvaraju tenzije u ovoj multietničnoj zajednici”, kazao je Maglai i ocenio da “to nije ni malo pametno”.

On je rekao da je ovo opomena da komisija ubuduće detaljnije treba da proveri kakav će biti sadržaj kulturnih manifestacija.

Maglai je kazao da ne ulazi u detalje konkursa jer komisija odlučuje o projektima i raspoređuje novac, a on dobija predloge i potpisuje odluke.

U izveštaju o realizaciji projekta Zavičajnog udruženja Banija Subotica iz 2015. godine, u koji je Beta imala uvid, navedeno je da je udruženje “ovim projektom uspelo da doprinese očuvanju kulture i tradicije, narodne muzike doseljenih Srba sa geografskog područja Krajine i ostvari cilj da to prenesu na decu i omladinu koja su rođena u Gradu Subotici, ovde rastu i razvijaju se, idu u školu, a vode poreklo iz Krajine (Like, Korduna, Banije, Slavonije i Bosne)”.

Na pitanje da li Subotica treba da učestvuje u sufinansiranju koncerta na kojem nastupaju izvođači koji veličaju ratne zločine i zločince, savetnica gradonačelnika Subotice iz oblasti kulture Valerija Agošton Pribila rekla je agenciji Beta da nije imala saznanja o tome i da ovakve stvari treba uvažiti i reagovati.

“Ja priznajem da ja nisam imala saznanja. Mislim da u budućnosti još više treba obratiti pažnju da se svaki projekat detaljno pregleda i ako ima ovakvih primera, onda svakako treba reagovati”, kazala je Valerija Agošton Pribila.

Ona je rekla da u konkursnoj dokumentaciji nije bilo navedeno ko će nastupati na koncertu, a članovi komisije nisu videli pravdanje projekata jer se oni dostavljaju sektoru za društevene delatnosti Grada Subotice.

“Ubuduće bi komisija trebalo da uzima u obzir na šta se troše dobijena sredstva. Prijava Udruženja Banija Subotica je u redu, ali je problem što izveštaj ne gleda komisija”, kazala je Valerija Agošton Pribila.

Ona je rekla da ovakvi izvođači “nisu kultura” i da grad treba da se gradi na pravim vrednostima.

“Treba uvek uzimati u obzir da bude tolerancije i uvažavanja drugih kultura, ali su prave vrednosti one koje spajaju građane ovog grada”, kazala je Valerija Agošton Pribila.

Koncert na kojem su, između ostalih, nastupili Baja Mali Knindža i Bora Drljača, održan je 5. juna u Hali sportova u Subotici.

Članovi komisije za dodelu sredstava iz oblasti kulture su: Ljiljana Medaković, Jasna Radonić, Valerija Agošton Pribila, Josipa Ivanković i Tomislav Žigmanov.

Savez srpskih uduženja Severnobačkog okruga je 2014. godine na gradskom trgu organizovao kulturnu manifestaciju Zavičajni dani u okviru koje je održan koncert na kojem je nastupio Bora Drljača, što je oštre kritike u delu javnosti.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga