Subotica: Stranke i pokreti oštro kritkovali rušenje starih kuća

"Biće moguće rušiti sve što je arhitektonski vredno"

07. nov 2019

Pokret građanske Subotice i Gradski odbor Dosta je bilo iz tog grada, podneće krivične prijave nadležnim organima zbog rušenja zakonom zaštićenih kuća u Subotici.

Kako su naveli u saopštenju, stranke će podneti krivićne prijave zbog nepoštovanja Ustava i zakona prilikom donošenja rešenja o rušenju kuća koje su bile pod najvišim stepenom zaštite Srbije, a zahtevaće i obustavu radova, kao i strogo kažnjavanje „svih koji su učestvovali u tom štetočinskom lancu“.

U pitanju je rušenje kuća u Ulici braće Radića u Subotici, a pokreti tvrde da su one porušene „ekspresno u nadi da građani to neće primetiti, kako bi izbegli negativne reakcije javnosti“.

„Istina je da nije svaka kuća arhitektonsko remek delo, međutim one zajedno čine urbanističku, arhitektonsku, tipološku i kulturnu celinu. Problem koji stvara građenje poslovno stambenih zgrada u zaštićenoj zoni je ogroman“, piše u saopštenju subotičkih stranaka.

Oni su ocenili da otvaranje ovako atraktivne zone investitorima predstavlja „ozbiljan rizik za dalje čuvanje ove vredne ulice“.

„Biće moguće rušiti sve što je arhitektonski vredno. Značajno će se povećati automobislki promet, javiće se potreba za parking mestima, što će dovesti do krčenja drveća i širenja ulice, i na kraju, do kompletnog ukidanja porodičnih stambenih objekata i gubitka vrednosti ulice Braće Radić kao našeg nasleđa“, upozorili su pokreti.

Dodali su da je rušenje starih subotičkih kuća „skandal o kome bruji cela Subotica, a i šira srpska javnost“.

Radio slobodna Evropa objavila je prošle nedelje da su kuće u zaštićenoj zoni srušene na osnovu nedavno usvojene izmene Plana detaljne regulacije, koja je potvrđena na sednici Skupštine grada 10. oktobra.

Rušenje je dozvoljeno iako je na osnovu odluke Vlade Srbije od jula ulica Braće Radić proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Dozvolu za rušenje dobila je privatna firma „DG Company“ koju je izdao Sekretarijat za građevinarstvo grada Subotice.

(Beta, foto: RSE/Natalija Jakovljević)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga