Subotica se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020

Prednost Subotice predstavlja to što su ključne dimenzije programa usklađene sa kriterijumima koje je postavila Evropska komisija, ali nema infrastrukturu kakvom se mogu pohvaliti Beograd i Novi Sad.

18. maj 2013

Subotica će se kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, najavio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

Dulić je na pres konferenciji najavio da će Skupština grada na sledećoj sednici podržati kandidaturu Subotice za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, a nakon što takva odluka bude doneta, biće formiran tim za realizaciju kandidature.

„Na prvi pogled možda deluje da smo se na ovakav potez odlučili kasno u odnosu na ranije objavljene kandidature Beograda i Novog Sada, ali mi smo u međuvremenu razmatrali komparativne prednosti našeg grada u odnosu na protivkandidate i realne mogućnosti da se upustimo u jedan ovako ozbiljan projekat“, rekao je Dulić.

Dulić je kazao da prednost Subotice predstavlja to što su „ključne dimenzije programa usklađene sa kriterijumima koje je postavila Evropska komisija“, ali da je negativna strana to što Subotica nema infrastrukturu kakvom se mogu pohvaliti Beograd i Novi Sad.

„Važno je istaći da je praksa Evropske komisije da se titula Evropska prestonica kulture ne dodeli glavnim gradovima, a najbolji primeri u okruženju su Maribor, koji je bio Evropska prestonica kulture prošle godine, i Pečuj, koji je 2010. godine zahvaljujući ovom prestižnom naslovu potpuno izmenio svoj izgled“, rekao je Dulić.

On je dodao da sama kandidatura ne znači da će Subotica i biti evropska prestonica kulture, ali da donosi niz koristi gradu.

„Gradovi koji uđu u proces kandidature za Evropsku prestonicu kulture ne gube ništa, a istovremeno u marketinškom, ekonomskom i kulturnom smislu dobijaju mnogo“, dodao je Dulić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga