Subotica: Poljoprivrednici nezadovoljni zbog zabrane korišćenja crkvenog zemljišta

Da se što pre održi sednica Skupštine grada na kojoj će se preispitati sporna odluka iz 2007. godine

13. sep 2013

Udruženje poljoprivrednika Subotice zatražilo je danas od Republičkog javnog pravobranilaštva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da se žale na presudu Osnovnog suda u Subotici, na osnovu koje crkvene zajednice mogu da koriste državno zemljište.

Prema presudi, crkvene zajednice imaju pravo na korišćenje državnog zemljišta do donošenja konačne odluke o povratu imovine koje potražuju crkve, navodi se u saopštenju.

Osnovni sud u Subotici presudio je 11. septembra u korist Srpske pravoslavne crkve, koja je prošle godine tužila Suboticu i Ministarstvo poljoprivrede zbog oduzimanja oko 700 hektara zemljišta.

Presudom je zabranjena licitacija zemljišta koje je SPC dobila odlukom Skupštine grada iz 2007. godine, a koja je u međuvremenu proglašena nezakonitom, jer je Ministarstvo poljoprivrede naložilo da se to zemljište uvrsti u program izdavanja nakon što je usvojen Zakon o restituciji.

Udruženje poljoprivrednika Subotice zatražilo je od lokalne samouprave da se što pre održi sednica Skupštine grada na kojoj će se preispitati sporna odluka iz 2007. godine, kako bi Program godišnjeg korišćenja, uređenja i zaštite državnog poljoprivrednog zemljišta bio što pre završen i kao bi se mogle primeniti potrebne agrotehničke mere.

Nadležni sud zabranio je gradu i državi da raspolaže zemljištem na osnovu odluke iz 2007, a prekjučerašnja presuda je prva koja je doneta u ovom sporu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga