Subotica: Oko 200 predstava iz sveta na konkursu dečijeg festivala

Zbog loše finansijske situacije, prateći programi će ove godine biti redukovani

08. apr 2014

Na konkurs za učešće u takmičarskom programu 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji će biti održan od 21. do 27. septembra, stiglo je čak 230 predstava iz 44 zemlje, saopštili su danas organizatori.

Kako se navodi, u takmičarskoj selekciji će biti odigrano 15 predstava, koje će u narednim mesecima izabrati selektor festivala Slobodan Marković.

Prijave za takmičarski program pristigle su, između ostalog, i iz Japana, Kine, Indije, Kanade, SAD, Brazila, Kolumbije, Meksika, Alžira, Irana i Kube.

Među prijavama su i predstave iz zemalja regiona i Evrope, a tokom festivala biće održan i šesti Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na koji su prijavljena 34 stručna rada iz 17 zemalja.

Organizatori su saopštili da će zbog loše finansijske situacije, prateći programi ove godine biti redukovani, a selekcija smanjena sa 20 na 15 takmičarskih predstava.

Kako se navodi, bez obzira na veliki ugled festivala u svetu i njegov status manifestacije od nacionalnog značaja za kulturu Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja je budžet festivala smanjilo sa ranijih šest, na milion dinara.

„Komisija za scensko stvaralaštvo i Ministarstvo kulture i informisanja predviđenim sredstvima od milion dinara svrstali su ovaj festival na nivo troškova jedne omanje pozorišne premijere“, naveli su organizatori.

Festival je osnovan 1994. godine u Subotici, a od tada u takmičarskim i pratećim programima odigrano je ukupno 532 predstave sa pet kontinenata, na više od 40 jezika.

Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, jednim od najvećih kulturnih priznanja u Srbiji.

Ovogodišnje izdanje festivala podržali su Grad Subotica, Vlada Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga