Subotica: Novo ime Moderne galerije Likovni susret

Galerija je više puta menjala ime, a cilj nove promene jeste uspostavljanje kontinuiteta sa onim što je, od samog osnivanja početkom 60-ih i bila njena delatnost

10. juna 2015

Moderna galerija “Likovni susret“ promenila je ime u Savremena galerija Subotica (Kortárs Galéria Szabadka – Suvremena galerija Subotica), na osnovu odluke Upravnog odbora i Skupštine grada Subotice.

Galerija je više puta menjala ime, a cilj nove promene, kako je saopšteno, jeste uspostavljanje kontinuiteta sa onim što je, od samog osnivanja početkom 60-ih i bila njena delatnost: institucionalno bavljenje savremenom vizuelnom umetnošću.

Osnovana 1962. godine kao Likovni susret Palić, subotička galerija je u prvim godinama postojanja bila usko vezana za praćenje, dokumentovanje i kolekcionisanje umetnosti koja je nastajala u umetničkim kolonijama Jugoslavije. Prve izložbe priređivala je na Paliću, a svaka od tih izložbi odvijala se pod nazivom “Likovni susret”, jer su sve imale karakter smotri različitih medija tadašnje vizuelne umetnosti prikupljene iz svih republika bivše Jugoslavije.

Od 1968. godine novoformirana ustanova počela je da deluje iz zgrade Palate Rajhl, kada je i promenila naziv u Likovni susret Palić – Subotica.

Vremenom, reč koja je upućivala na mesto početka rada ustanove izostavljena je iz naziva, pa je Galerija sve do 2006. godine bila Likovni susret Subotica. Od 2006. godine do danas, njen naziv bio je Moderna galerija “Likovni susret’’ Subotica.

Hronologija promene naziva Galerije pokazuje kako je, razvijajući svoju delatnost tokom 53 postojanja, nastojala da i nazivom uobliči svoj identitet. Takođe ukazuje na promenu kao na dobrodošao proces evolucije jedne organizacije, navedeno je u saopštenju, u kojem je naglašeno i da Savremena galerija Subotica ostaje privržena svojim osnovnim vrednostima i ispunjavanju misije započete pre 53 godine.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga