Subotica: Niko odgovoran za loše izgrađenu kanalizaciju

"Nadležne službe neće da reaguju i reše problem građana"

04. apr 2018

Stanari zgrada u Braće Majera u Subotici već više od godinu dana pokušavaju prepiskama sa lokalnim „Vodovodom i kanalizacijom“ da reše problem neadekvatno izgrađene kanalizacije koja se izliva i, po njihovim tvrdnjama, ugrožava zdravlje. Kako do dogovora ne dolazi u prepisku su uključili i nadležne iz Gradske uprave, a na njihovo ćutanje su odgovorili obraćanjem javnosti i samom gradonačelniku.

Problem je otkriven nakon što je „Vodovod i kanalizacija“ obavestio upravu zgrada da ne mogu da im očitaju vodomere jer su – poplavljeni. Ekipe ovog preduzeća, snimajući svojom aparaturom su ustanovili da kanalizacija nije dobro izgrađena, da zbog toga dolazi do zapušenja, a potom i prelivanje, te da najverovatnije zbog toga dolazi i do pojave fekalne vode u spremištima za vodomere.

Od tada do danas traje prepiska između uprave zgrada i „Vodovoda“ o tome ko i kako treba da reši problem, upravnik zgrada je pisao i čelnicima Gradske uprave, ali je ostao bez odgovora, pa se pismom i fotografijama obratio medijima i gradonačelniku.

„Problem sa kanalizacijom (koja se meša sa atmosferskom vodom i tako čak ulazi i u spremišta vodomera s pijaćom vodom jer su ova spremišta takođe nepropisno urađena – bez vodopropusnog sloja) u ulicama Braće Majer, Tolstojeva i Frankopanska postoji, nadležne službe neće da reaguju i reše konačno problem (rekonstrukcija kanalizacije) bez da građani plate, građani ne bi da plate taj višemilionski iznos rekonstrukcije jer im je neko (grad ili multisektorska tehnička komisija) prilikom kupovine stanova legitimno i legalno garantovao ispravnost stanovanja te smatraju da sada nema osnova da se rekonstrukcija radi o trošku stanara zgrada jer su u tom slučaju prevarni ne samo od investitora (koji više i ne postoji – Panongrad) već i od samog grada koji je izdao upotrebnu ili tehničku dozvolu. I tako problem postaje sve veći iz dana u dan čak sada već i ugružavajući zdravlje i život stanovnika ovih zgrada. U tom smislu želimo da grad reaguje oko problema oko kojeg se već godinu dana dopisujemo sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ i ovim putem Vas, kao gradonačelnika, molimo da se nešto uradi kako zdravlje stanovnika ne bi više bilo ugroženo“ – stoji u pismu koje je Bogdanu Labanu uputio upravnik zgrade Vladimir Antić.

Napominje da je fekalna spojena sa atmosferskom kanalizacijom otvorenog tipa, te da se leti i u toku jakih kiša „ne može živeti od širenja neprijatnih mirisa“, kao i da se odmah posle velikih padavina, kakve su bile ovih dana i u Subotici, stanari ovih zgrada moraju obratiti JKP „Vodovod i kanalizacija“ da pošalju vozilo da otpuši kanalizaciju i pri tom da to i sami plate.

„Ali to su samo neke od, za nas laike, nelogičnosti kojih ima još. Neko je tehničkim prijemom garantovao ispravnost svega toga i ljudi su s tim garancijama kupovali stanove verujući da kupuju ispravnu „robu“, da bi im sada u JKP „Vodovod i kanalizacija“ nekoliko godina kasnije rekli da to ipak nije ispravno (što se vidi i iz ovih slika), da je potrebna rekonstrukcija kanalizacije i da to treba da snose građani iz svog džepa“ – tvrdi Antić.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga