Subotica: Naprednjačko nasilje nad Otvorenim univerzitetom

Za predsednika Skupštine Otvorenog univerziteta imenovan notorni Gojko Radić, široj javnosti poznat po glupim izjavama

04. okt 2014

Subotička a i šira kulturna javnost ovih dana je upozorila da je u toku „naprednjačko“ degradiranje Otvorenog univerziteta, što za posledicu može imati jedino dalju provincijalizaciju ovog nekada u svakom smislu srednjoevropskog grada.

Naime, Vlada Srbije je svojim zaključkom imenovala sredinom jula ove godine poverenika subotičke Srpske napredne stranke (SNS) i gradskog odbornika Gojka Radića za predsednika Skupštine Otvorenog univerziteta Subotica. Od preostalih osam članova, sedam je iz SNS, dok je Socijalistička partija Srbije (SPS), koja uz SNS takođe čini vlast u tom gradu, dobila jednog člana.

Na ovakvo (stranačko) rešenje zamerke je iznelo dosadašnje rukovodstvo te institucije kulture, upozoravajući da imenovani kadrovi nisu dovoljno stručni i da će, ukoliko se po istom principu bude birao i direktor, to dovesti do kolapsa Otvorenog univerziteta.

Mira Banjac: Spremni na ostavke

Nakon odluke, koju je potpisao predsednik Vlade Aleksandar Vučić, a kojom se poverenik i odbornik SNS Radić nameće na čelo skupštine subotičkog Otvorenog univerziteta, institucije koja se, između ostalog, bavi i organizacijom Festivala evropskog filma i Međunarodnog festivala za decu, dopis Vučiću krajem septembra uputila je i direktorka filmskog festivala Mira Banjac.

U njemu, ona i još osam članova saveta te manifestacije, traže redefinisanje upravljačkog statusa Otvorenog univerziteta i upozoravaju da novi članovi Skupštine ni po jednom osnovu nisu kompetentni da upravljaju tom institucijom.

„Pošto je izvesno da će po istim vrednosnim kriterijumima biti izabran i menadžment, ubeđeni smo da će to definitivno jednu visokoprofesionalnu i u Evropi cenjenu instituciju dovesti u poziciju nedoraslosti da čuva i diže stečeni ugled Festivala“, navodi se u dopisu koji je potpisala poznata glumica.

Ljubivoje Ršumović: Urušavanje renomea

Spremnost na ostavke istog dana izneli su i članovi saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu. U dopisu koji je potpisao predsednik tog saveta Ljubivoje Ršumović, a koji je takođe upućen Vučiću, ističe se da će svako upravljačko degradiranje Otvorenog univerziteta za posledicu imati urušavanje renomea Festivala i kulture. „Odlučujući se na ovaj gest članovi Saveta izražavaju spremnost da ne dozvole da se mukotrpno izboreni renome olako i neodgovorno uruši, što će se bez sumnje dogoditi ukoliko ne bude izmenjen akt o imenovanju Skupštine Otvorenog univerziteta u Subotici, koja svojom stručnošću i znanjem nije kredibilna da upravlja ovakvom institucijom“, navodi se u dopisu.

Mira Banjac je navela i da su svi članovi saveta Festivala spremni da podnesu neopozive ostavke ukoliko upravljanje i rukovođenje Otvorenim univerzitetom ne bude u rukama kompetentnih osoba.

Kad SNS ljude šalje u penziju

Oglasio se i Gojko Radić, koji je u izjavi lokalnim novinarima ocenio da je dosadašnji menadžment „dugo radio“ i da ima „dosta zasluga“ za rad te institucije, te i da je „vreme da u tim svojim zaslugama uživaju i da odu u penziju“.

Gojko Radic Subotica

Kad Gojko šalje u penziju, kultura ima da procveta

Radić je procenio da su članovi dosadašnjeg rukovodstva Otvorenog univerziteta odavno trebalo da budu u penziji i da treba „lepo ljudima omogućiti da uživaju u penziji koju su zaradili“.

Odbornik SNS i poverenik te stranke u Subotici je poručio i da „ako misle da kao penzioneri i dalje vode onda je to neka greška“.

On je potom izneo i svoje pojednostavljeno shvatanje ove složene problematike i objasnio da je poenta cele priče u borbi oko mesta direktora u Otvorenom univerzitetu.

Radić je inače široj javnosti postao poznat po svojim ispadima na sednicama subotičke Skupštine.

On je u martu ove godine “lepo objasnio” i zbog čega bi u politici trebalo da bude više žena i tom prilikom za skupštinskom govornicom kao razlog naveo „jer je lepo to videti, jer svi volimo da se okrenemo za lepom ženom“.

Radić je potom dao i svoje tumačenje Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma i ocenio da se u toj oblasti ne krše prava manjina, napomenuvši da bi bilo normalno da se sve manjine koje žive u državi služe i koriste zvaničnim jezikom bar pred državnim institucijama.

Subotica je kanda dobila i najnovije Radićevo tumačenje kulture…

Žana Majski

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga