Subotica: Komisija odbacila plan za rušenje kuća

Komisija za planove pod pritiskom javnosti zasad odustala od rušenja više od 1.000 kuća

17. okt 2012

Komisija za planove u Subotici odbacila je Nacrt plana detaljne regulacije užeg centra grada i vratila ga na dopunu, rekao je danas agenciji Beta predsednik te komisije Nebojša Janjić.

„U cilju sprečavanja daljeg dezinformisanja javnosti, dužan sam da obavestim građane da su članovi komisije još pre održavanja jučerašnje javne sednice odbacili Nacrt plana“, kazao je Janjić.

Dodao je da je, uzimajući u obzir dosadašnje primedbe građana, komisija odlučila da se plan mora vratiti na doradu.

On je potvrdio da je Nacrtom plana bilo predviđeno proširenje puteva u pojedinim mesnim zajednicama, što bi zahtevalo eksproprijaciju oko 1.000 objekata.

„Članovi Komisije za planove smatraju da su ovakve intervencije u najvećoj meri nepotrebne i neprimerene, imajući u vidu ambijentalne vrednosti nasleđa i urbanu matricu, realne finansijske mogućnosti, kao i potrebe grada, zbog čega će komisija vratiti plan na ispravku“, rekao je Janjić.

Građani su juče na burnoj javnoj raspravi o Nacrtu plana generalne regulacije užeg centra grada zahtevali od Komisije za planove da odbaci taj dokument prema kojem je za rušenje predviđeno više od 1.000 kuća.

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ je tokom vikenda delila obaveštenja građanima u kojima ih je upozorila o nameri gradskih vlasti da, prema Nacrtu regulacionog plana, poruše 1.065 kuća i izgrade višespratnice umesto njih.

Pojedini građani Subotice koji su bili prisutni na jučerašnjoj javnoj raspravi o Nacrtu generalnog plana regulacije zatražili su Nebojše Janjića da se povuče s tog mesta, jer je pod krivičnom istragom.

Janjić je bio pomoćnik bivšeg ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića, a zajedno s njim nedavno je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Na zahtev prisutnih građana da se predstavi, Nebojša Janjić juče na javnoj raspravi u punoj svečanoj sali Gradske kuće u Subotici nije odgovorio ništa, na šta su oni burno reagovali lupajući nogama o pod, uzvikujući da je u „sukobu interesa“ i poručili mu da nema pravo da govori.

Građani su optužili lokalnu vlast da plan generalne regulacije donosi „za potrebe pojedinaca i tajkuna“.

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je ispred grupe građana „Nasmeši se Subotici“ kazala da je planom predviđeno rušenje „doslovno celog šireg centra grada“, a građani o tome nisu bili obavešteni na adekvatan način.

Pastor: Pokušaj urbanističke balkanizacije Subotice

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor pozvao je danas na široku javnu raspravu povodom urbanistickcog plana Subotice i ocenio da je na delu pokušaj „balkanizacije“ tog grada na severu Vojvodine.

Pastor je u pisanoj izjavi za javnost ocenio da se Zavod za urbanizam, time što je izradio Generalni urbanistički plan Subotice kojim se predviđa rušenje gotovo celog užeg centra i istorijskog gradskog jezgra na čijem mestu bi se, umesto kuća, izgradile višespratnice, uključio u „balkanizaciju“ Subotice.

„Balkanizacija se ogleda u tome da postoji namera da se naš tipično panonski centar grada pretvori u stambeno naselje, rušeći pri tom kuće, koje možda i nisu arhitektonske znamenitosti, ali koje definišu duhovnost, svakodnevicu, istoriju i očekivanja našeg provincijskog, srednjeevropskog grada“, naveo je Pastor.

Prema njegovim rečima, taj urbanistički plan, kao i predsednik lokalne komisije za planiranje Nebojša Janjić, pokazuju da postoje ljudi kojima pojam Subotice ne znači ništa.

„Građani koji su je pojavili na javnoj sednici Komisije za planiranje izrekli su svoje mišljenje ne samo o političarima iz Demokratske stranke, nego i u moralnom smislu, ali neka to za sada bude unutrašnji problem Demokratske stranke“, poručio je Pastor.

Dodao je da Subotica ne može biti „talac nekoliko političara“, niti može biti „poslužilac privatnih interesa“, i ne može postati žrtva loših političkih odluka.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga