Subotica: Klasici na trgu

Biće prikazano pet vrhunskih filmskih klasika restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku

02. jul 2016

Selekcija „Klasici na trgu“ Festivala evropskog filma Palić, nakon veoma uspešnih prethodnih izdanja, predstaviće ove godine u okviru predfestivalskog programa na subotičkom Trgu slobode pet vrhunskih filmskih klasika restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku, saopštio je danas organizator.

Program će otvoriti 10. jula ostvarenje Folkera Šlendorfa „Limeni doboš“ iz 1979. godine, snimljeno po istoimenom remek-delu nobelovca Gintera Grasa.

„Film, koji je svojevremeno dobio Oskara za najbolji strani film i Zlatnu palmu u Kanu, prati život Oskara Matzeratha koji je dobivši limeni doboš sa tri godine odlučio – posmatrajući suludi svet oko sebe na pragu Drugog svetskog rata u Nemačkoj – da ne želi da odraste…“, objašnjava se u najavi.

Organizator je istakao i da dan kasnije sledi čuveni mađarski film „Ljubav“ Karolja Maka iz 1971. godine, koji je ove godine prikazan u programu Kanski Klasici, po mnogim kritičarima jedan od najznačajnjih mađarskih flimova svih vremena.

Tokom predfestivalskog programa biće prikazani i letonski dokumentarac Franka Herca i Vladimira Ajznera “Bilo jednom sedam Simeona”, litvanski klasik “Osećanja”, estonski naučno-fantastični film “Hotel Kod izgubljenog alpiniste”.

Sve projekcije počinju u 21.30 časova, a ulaz je besplatan. Raspored filmova po danima sa opisima može se pronaći na sajtu Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.

Prema rečima organizatora, biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga