Subotica: Istraga o krađi glasova, kuva se koalicija SVM-SNS?

SNS nudi mesto gradonačelnika SVM-u, Pastor kaže da je izbrisana podela na moguće i nemoguće koalicije

10. okt 2012

Subotički tužilac Branislav Rankov izjavio je da se još uvek prikupljaju podaci u vezi sa sumnjama da je na izborima u tom gradu u maju mesecu bilo krađe glasova.

Nakon izbora Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i Srpska napredna stranka (SNS) odvojeno su podneli krivične prijave za prevarna izborima i za falsifikovanje izbornih rezultata.

„Tužilaštvo je predalo zahtev subotičkoj policiji, na osnovu kojeg ona sve do danas istražuje taj slučaj i kontinuirano prikuplja podatke koje je zatražilo tužilaštvo“, kazao je Rankov za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Predsednik subotičke organizacije SVM-a Jene Maglai ocenio je da se stvar odužila zbog toga što se nije znalo ko će pobediti na izborima i rekao da je siguran da istraga ne bi ni započela da je Demokratska stranka (DS) formirala republičku vladu.

„Od ove stvari neće biti ništa sve dok je u Subotici ovaj tužilački sastav kojem zbog nečeg nije u interesu da se dođe do istine“, kazao je Maglai.

Predsednik subotičke organizacije SNS-a Gojko Radić rekao je da „niko ne može da ospori krađu do koje je došlo tokom izbora, to je činjenica“.

On je zatražio i da gradonačelnik Subotice Modest Dulić podnese ostavku, jer su građani nezadovoljni i naveo da SNS čeka odgovor jedne političke stranke, u vezi sa mogućom promenom vlasti u Subotici, koju sada predvode DS i SVM.

Radić je podsetio da su oni nakon izbora ponudili SVM-u mesto gradonačelnika i rekao da ta ponuda stoji i danas, jer je „SVM u skupštini najveća stranka, a u Subotici je mađarska nacija najzastupljenija“.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor nedavno je izjavio da je, u pogledu saradnje stranaka, na političkoj sceni Srbije „nestala granica koja je odvajala crno i belo, moguće od nemogućeg“.

„Na srpskoj političkoj paleti praktično već svi sa svakim mogu da sarađuju i u toj promenjenoj situaciji treba da se snađemo i da donesemo dobre odluke“, kazao je Pastor.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga