Subotica: Imigrantima nema ko da pomogne

U Subotici je, povodom Dana ljudskih prava, ustanovljeno da ljudska prava ne postoje

12. dec 2014

U Subotici je Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, obeležen vestima o ilegalnim migrantima koji borave na prostoru stare ciglane, u neposrednoj blizini deponije, u nehumanim uslovima, bez hrane i vode.

Među migrantima se nalazi i jedna trogodišnja devojčica i određeni broj dece uzrasta od 13 do 15 godina.

Zbog nehigijenskih uslova u kojima žive, među njima ima i obolelih od šuge, a zbog predugog pešačenja, pojedini imaju i otvorene rane na nogama, među kojima ima i kritičnih slučajeva. Mnogi od njih imaju problema i sa disajnim putevima.

Očekuje se da će se njihov broj, zbog dolaska zime i hladnoće, iz dana u dan povećavati.

Tibor Varga iz humanitarne organizacije Istočnoevropska misija već tri godine pomaže ilegalnim imigrantima koji se zateknu u okolini Subotice. Dostavlja im hranu, toplu odeću, ukoliko je neophodno, obezbedi i lekarsku pomoć ili ih smesti u bolnicu.

Tibor Varga, koji je u opasnosti jer bi i sam mogao da bude priveden od strane policije zbog nesebične pomoći koju pruža imigrantima, rekao je za Autonomiju da migranti trenutno žive ispod improvizovane nadstrešnice i pokušavaju da se zagreju iznad založene vatre gde suše i svoju mokru odeću.

Prema rečima Tibora Varge, niko se, osim pojedinih novinara, nije raspitivao o uslovima u kojima borave ovi ljudi.

On je naveo da, ukoliko migranti zatraže azil, maloletna lica se, preko subotičkog Centra za socijalni rad privremeno smeštaju u Kolevku, dok se punoletna lica šalju u imigracione centre u Srbiji. Većina njih nema dokumenta i ne traži azil jer se plaše policije i ne žele da ostanu ovde, već Srbiju koriste samo za proputovanje do Nemačke, Mađarske, Belgije ili drugih država Evropske unije. Međutim, ukoliko ne zatraže azil u Srbiji, ne postoji jasan zakonski okvir koji bi omogućio da im se pomogne, a ukoliko i postoji, država svoj posao radi sporo i neefikasno.

Gradska vlast nezainteresovana da pomogne

Tibor Varga je razočaran činjenicom da se do sada niko iz institucija, iz Centra za socijalni rad, Crvenog krsta ili lokalne samouprave nije interesovao za migrante, kao ni za neljudske i nehumane uslove u kojima oni borave nadomak deponije.

Zbog nehigijenskih uslova i konzumiranja nečiste bunarske vode, postoji opasnost i od širenja zaraza, upozorio je Varga.

Mi bismo dodali da je očito da ne postoji humana volja, naših multinacionalističkih gradskih Očeva i Majki, da pomognu unesrećenim imigrantima zarobljenim u sopstvenim teškim, a neretko i bezizlaznim situacijama, jer isključivo brinu o svojim foteljama i pozicijama koje su uzurpirali, bez da su za tako nešto dobili i podršku od građana.

Grad može da donese odluku o pružanju pomoći u vidu privremenog smeštaja imigrantima, ali očito da temperatura vazduha još uvek nije dosegla -10 stepeni, pa za sebične, nacionalističke okupatore i ne predstavlja prevelik problem činjenica da se u nehumanim uslovima, na deponiji, izloženo zarazama, smrzava jedno trogodišnje dete. Jedno k’o nijedno…

Dok država ili lokalna samouprava ne iznađu rešenje da možda putem pojedinih organizacija pomognu ilegalnim migrantima tako što će im obezbediti elementarne uslove za preživljavanje ili krov nad glavom, da bar prežive dok se nalaze u Subotici, možemo samo da vam prenesemo da ono što im je najviše potrebno su: voda, gotova hrana, topla odeća i obuća, ćebad, antibiotici protiv šuge i slično.

Natalija Jakovljević

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga