Subotica: Bioskop umesto pozorišta?

Nastavlja se agonija Narodnog pozorišta iz Subotice

19. apr 2012

Preduzeće „Cineplexx“ uputilo je Upravnom odboru Narodnog pozorišta u Subotici pismo o namerama, prema kojem bi u pozorišnoj zgradi koja se gradi zakupilo prostor od 6000 kvadratnih metara i investiralo tri miliona evra kako bi u ovom objektu funkcionisao bioskop sa više sala. Arhitekta Žombor Sabo, član upravnog odbora, ocenio je za „Mađar so“ da prihvatanje te namere upravo ukazuje da je zgrada Narodnog pozorišta žrtva megalomanskog plana.
Upravni odbor je juče doneo odluku o pismu o namerama „Cineplexx“-a, a prema rečima Saboa, prilikom glasanja ga je pet članova prihvatilo, dvoje se protivilo, dok je jedan član odbora bio uzdržan. – Prostor od oko 6000 kvadratnih metara zauzeo bi oko 40 odsto površine zgrade. To znači da pozorištu ovaj deo zgrade nije potreban, odnosno da staru zgradu i nije trebalo srušiti. Neki hoće da dokažu da se događa nešto oko pozorišta time što prave bioskop u zgradi – rekao je Žombor Sabo, jedan od dvojice članova upravnog odbora koje je delegirao Savez vojvođanskih Mađara i koji su bili protiv ustanovljavanja bioskopa u pozorišnoj zgradi. – Pozorište predstavlja hram kulture. To je oskrnavila Demokratska stranka sa većinskom odlukom upravnog odbora, prema kojoj bi među pozorišne sale smestili bioskop sa komercijalnom funkcijom – prokomentarisao je drugi član upravnog odbora pozorišta kojeg je delegirao SVM, Akoš Ujhelji.

– Na sednici upravnog odbora je doneta odluka da projektant, na osnovu pisma o namerama „Cineplexx“-a, treba da u okviru postojećih mogućnosti pronađe rešenje za pravljenje bioskopa. Preduzeće bi, takođe, želelo da napravi šest bioskopskih sala, dve veće i četiri manje, ukupno sa 600 mesta. Istovremeno, predvideli su i prateće aktivnosti, ali ne znamo tačno šta to podrazumeva. U pismu o namerama, istovremeno, ističu da visina uloženog novca zavisi od toga koliko će sala posle preduzeće zakupljivati. Odnosno, investitor traži izgradnju šest bioskopskih sala, ali ga to uopšte ne obavezuje da svih šest i zakupi. Minimalna suma koju bi investirali je tri miliona evra, ali pismo uopšte ne navodi kakvu odgovornost za ovu investiciju grad preuzima na sebe. Istovremeno, u pismu se ističe i da ukoliko do 1.novembra ne bude projektnih izmena, da bi „Cineplexx“ mogao da odustane od investiranja – predočio je Žombor Sabo.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga