Subotica: 7. Jazzire, uprkos svemu

Festival savremene eksperimentalne i improvizovane muzike Jazzire u Subotici biće održan i ove godine, iako bez podrške gradskih vlasti

20. okt 2015

Festival savremene eksperimentalne i improvizovane muzike Jazzire u Subotici biće održan i ove godine, iako bez podrške gradskih vlasti, a predstaviće Trio Kontraszt, koji premijerno u Srbiji predstavlja novi album, novi njujorški talas džeza Mike Parker’s Trio Theory, te novi ritualni ansambl Borisa Kovača.

Sedmo izdanje festivala Jazzire nudi tri večeri posvećene savremenoj improvizovanoj muzici, počev od 20. oktobra, kada će u Pozorištu „Kosztolányi Dezső“ nastupiti Trio Kontraszt, koji čine muzičari iz Mađarske, Srbije i Francuske (István Grencsó – tenor saksofon, flauta, bas klarinet, Stevan Kovacs Tickmayer – klavir i Tamás Geröly – bubnjevi, udaraljke).

Trio Kontraszt održaće koncert i 22. oktobra u Beogradu, a nastupiće i u Novom Sadu i Kanjiži, u okviru turneje u Srbiji, organizovanoj u saradnji sa Collegium Hungaricum.

Jazzire je za 10. novembar najavio američko-poljski sastav Mike Parker’s Trio Theory (Mike Parker – kontrabas, Slawek Pezda – tenor saksofon i Frank Parker – bubnjevi), a 17. novembra u Velikoj većnici Gradske kuće nastupiće Boris Kovač New Ritual Group iz Srbije, koji predvodi Boris Kovač (sopran saksofon, bas klarinet, melodika), a čine ga i Jasna Jovićević (alt i sopran saksofoni, bas klarinet), Slobodanka Stević (klavir), Siniša Mazalica (kontrabas) i Lav Kovač (bubnjevi, udaraljke).

Novi ritualni ansambl Borisa Kovača imaće tom prilikom srpsku, ali i svetsku premijeru.

Prve festivalske večeri, uoči koncerta Trija Kontraszt nastupiće Takacs Tibor Faki.

U fokusu sedmog festivala Jazzire su savremene muzičke forme koje su delimično bazirane na klasičnom džez korpusu, ali duboko zadiru u avangardne vode, donoseći interesantan svet improvizacije i nadahnuća, kao i istraživački duh umetnika. Slobodna forma tako će ponovo dominirati na Jazziré festivalu.

Prema navodima organizatora, savremene tendencije u džezu XXI veka, njegovi prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima – često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda najviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike, iz godine u godinu podstiču ih da istraju u nameri organizovanja jedinstvenog i koherentanog muzičkog programa.

Jažiré je specifičan muzički impuls Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Stoga su eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, kao i free-jazz, pojmovi koji se najčešće vezuju za taj specifičan festival.

Festival Jazzire organizuje Udruženje Etnofest, u saradnji i uz podršku Pozorišta „Kosztolányi Dezső“ i Fondacije Betlen Gabor iz Budimpešte, a ove godine bez podrške Grada Subotice.

Ulaznice za studente i penzionere koštaju 150, a za odrasle 300 dinara.

Rezervacija karata moguća je preko festivalske Fejsbuk stranice, putem adrese Jazzire@gmail.com ili na blagajni Pozorišta „Kosztolányi Dezső“.

Program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga