Subotica: 6. Jazzire – džez 21. veka

Festival Jazzire posvećen je savremenim tendencijama u džezu XXI veka, njegovim prelazima i fuzijama ka drugim muzičkim pravcima

29. okt 2014

Festival savremenog džeza i eksperimentalne muzike Jazzire u Subotici nudi tokom novembra četiri koncerta muzičara iz Evrope i SAD, a uz slobodne forme, koje su i dalje u žarištu interesovanja, predstavlja i zvezde svetske scene, kao što je američka gitaristkinja Meri Halvorson (Mary).

Program šestog Jazzire i počinje 28. oktobra u Pozorištu “Deže Kostolanji” (Kosztolányi Dezső Színház) koncertom Meri Halvorson Kvinteta, kojem je to premijerni nastup u Srbiji.

Za 1. novembar najavljen je mađarski muzičar Selevenji Akoš, koji prvi put nastupa u Subotici, iako ima višedecenijsku evropsku karijeru free-džez ili avant-džez saksofoniste. Iste večeri nastupiće i F.E.A.E. kvartet (The Free Electro-Acoustic Ensemble) koji prvi put okuplja vrsne muzičare iz Brazila, Portugala, Srbije (Milana Zarić) i Velike Britanije, dok će 28. novembra gostovati švajcarski Brink Man Ship.

Festival Jazzire posvećen je savremenim tendencijama u džezu XXI veka, njegovim prelazima i fuzijama ka drugim muzičkim pravcima. Organizatori tog festivala iz godine u godinu afirmišu džez muziku u okviru jedinstvenog, koherentanog programa.

Jazzire je, kako ističu, i specifičan muzički impuls Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. U fokusu su savremene muzičke forme koje su delimično bazirane na klasičnom džez korpusu, ali duboko zadiru u avangardne vode, donoseći interesantan svet improvizacije i nadahnuća, a zatim i istraživački duh umetnika.

Šesto izdanje Jazzire festivala organizuje Udruženje Etnofest, u saradnji sa Pozorištem Deže Kostolanji, a uz podršku Grada Subotice i Fondacije Betlen Gabor iz Budimpešte.

Ulaznice koštaju 200 dinara.

Festivalska Fb strana je www.facebook.com/Jazzirefestival, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga