Subotić: RTV treba da imenuje studio po Budakovu

"Zalagao se za prava Vojvodine, njenu slobodu i ravnopravnost"

15. juna 2017

Bivši predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić izjavio je da bi današnja Radio televizija Vojvodine (RTV) trebalo da se oduži nedavno preminulom, prvom direktoru Televizije Novi Sad Slobodanu Budakovu, tako što će jedan od svojih studija nazvati njegovim imenom.

„To je civilizacijska prilika da se RTV i cela Vojvodina oduže Budakovu, jednom od najznačajnijih medijskih pregalaca i stratega razvoja ove medijske kuće“, rekao je Subotić na skupu Vojvođanskog kluba (VK) posvećenom sećanju na Budakova.

On je apelovao na novinarska udruženja, sindikate i upravu RTV da pokrenu inicijative i „odelotvore ovu sugestiju“, posebno u svetlu najavljene izgradnje nove zgrade RTV na Mišeluku u Novom Sadu i činjenice da ovakve incijative već postoje u nekim drugim državama.

Prema njegovim rečima, upravo zgrada RTV na Mišeluku (srušena u bombardovanju 1999) izgrađena je tokom mandata Budakova, kao i predajnici na Iriškom vencu i Vršačkom bregu.

Subotić je objasnio i da je za vreme Budakova ta medijska kuća bila najmodernija u tadašnjoj državi, a postala je i ravnopravni član JRT.

Dodao je da se Budakov uvek zalagao za „prava Vojvodine, njenu slobodu i ravnopravnost“ i da je smatrao da je „deo političkog subjektiviteta Vojvodine zasnovan na njenoj antifašističkoj borbi“.

Bivši predsednik VK Stanimir Lazić podsetio je da je Budakov 18 puta biran za člana predsedništva Vojvođanskog kluba, te da je poslednjih šest bio njegov počasni član.

Aktuelna predsednica VK Branislava Kostić rekla je da je za jedan deo javnosti Budakov poznat i po svom angažmanu koji je usledio nakon što je prestao da radi u Televiziji Novi Sad.

„Za značajan deo javnosti Budakov je poznat zbog onoga što je uradio nakon izlaska iz RTV Novi Sad i 1989. godine otišao u prevremenu penziju, jer je smenjen kao autonomaški kadar. Nakon toga se vrlo revnosno angažovao u Vojvođanskom klubu“, kazala je Kostić.

Kako je objasnila, Budakov je jedan od kreatora ideja Vojvođanskog kluba, i u značajnoj meri doprineo je kreiranju i Vojvođanske konvencije.

„Za razliku od mnogih drugih potpisnika 4. Vojvođanske konvencije, on nije bio među zagovornicima ideje Vojvodine kao republike, ali je smatrao da ona treba da ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i izvorne prihode“, kazala je Kostić.

Slobodan Budakov preminuo je 9. juna, a bio je prvi direktor Televizije Novi Sad, od 1974. do 1980. godine, kao i generalni direktor Radio-televizije Novi Sad od 1983. do 1989. godine.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a novinarstvom je počeo da se bavi 1947. godine u Slobodnoj Vojvodini.

Radio je kao urednik ekonomije i unutrašnje politike u novosadskom Dnevniku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga