- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Subotić: Da se kazne odgovorni za proterivanje Hrvata iz Vojvodine

Civilni aktivista Đorđe Subotić zatražio je danas od nadležnih organa Srbije da procesuiraju odgovorne za proterivanje Hrvata iz Vojvodine u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Subotić, koji je kao predsednik Vojvođanskog kluba u više navrata od različitih vlasti u Srbiji zahtevao isto, rekao je za agenciju Beta da je „sramota“ što pred domaćim pravosuđem niko nije odgovarao za proterivanje Hrvata iz Vojvodine i naveo da su tada hiljade Hrvata proterane, a njih 25 je ubijeno i nestalo.

„Zato je neophodno da republički parlament deklaracijom osudi proterivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine i izvini se svim građanima koji su pretrpeli torturu. To Evropa za sada ne traži od nas, ali to treba učiniti zbog nas samih.

Ovo suočavanje je neophodno zbog nas samih i zato treba proglasiti dan sećanja na te ružne događaje“, kazao je Subotić.

Dodao je da „inspiratori zla“ i njihovi izvršioci, kao i organizatori „humanog preseljenja“ naroda nisu kažnjeni za svoja zlodela i podsetio da zločin proterivanja ljudi zbog druge vere i nacije nikada ne zastareva.

„Srbija treba da stvori uslove za povratak svojih bivših građana hrvatske nacionalnosti i da ih pozove, ako žele da se vrate“, poručio je Subotić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!