Subotić: Četvrt veka zločin u Hrtkovcima bez kazne

"U Srbiji se sve radi kako bi se zločini proterivanja Hrvata zaboravili"

05. maj 2017

Antiratni aktivista i bivši predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić ukazao je da Srbija još uvek nije ništa učinila kako bi se suočila sa nedelima počinjenim pre četvrt veka u sremskom selu Hrtkovci tokom tokom rata u bivšoj Jugoslaviji a koja su postala „sinonim proterivanja Hrvata iz Srema“.

Uoči godišnjice nacionalističkog govora predsednika Srpske radiklane stranke (SRS) Vojislava Šešelja u Hrtkovcima, Subotić je kazao da se Srbija do danas nije suočila sa ovim dešavanjima iz nedavne prošlosti.

Pred domaćim organima ne vodi se nijedan postupak protiv inspiratora, izvršilaca i organizatora ‘humanog’ preseljenja u Vojvodini. Država se nije izvinila građanima hrvatske i ostalih nacionalnosti koji su zbog prinude morali da se isele iz svog zavičaja“, istakao je Subotić.

On smatra da bi značajan korak ka suočavanju bio donošenje Deklaracije kojom bi se osudilo proterivanje nesrpskog staništva ’90-tih godina, dok bi država morala da stvori uslove za njihov povratak.

„Međutim, u Srbiji se sve radi kako bi se zločini proterivanja Hrvata i ostalog nesrpskog stanovništva zaboravili. Prošlo je 25 godina, a ko će se za narednih 25 godina sećati da su u Hrtkovcima većinsko stanovništvo činili građani hrvatske nacionalnosti“, rekao je Subotić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga