SU: Više od polovine odbornika partijski preletači

Pojedini odbornici promenili su i po nekoliko odborničkih grupa

08. mar 2016

Više od polovine odbornika Skupštine grada Subotica napustilo je tokom sadašnjeg saziva stranke ili odborničke grupe lista sa kojih su izabrani u lokalni parlament, prenela je danas Radio-televizija Vojvodine.

Najveće promene doživela je „Lista za Srbiju“, s obzirom da su svi njeni odbornici sada deo grupe vladajuće Srpske napredne stranke, tako da ona u lokalnom parlamentu i ne postoji, dosta osipanja bilo je u grupi oko sada opozicione Demokratske stranke, dok se kao najstabilnija, sve do kraja mandata i sukoba u samoj stranci, držala grupa Saveza vojvođanskih Mađara.

Pojedini odbornici, za to vreme, promenili su i po nekoliko odborničkih grupa, zastupajući interese nekoliko stranaka, i u više navrata bili vlast ili opozicija.

Od 67 subotičkih odbornika čak 37 ,prema zvaničnim dokumentima, promenilo je stranku ili napustilo listu sa koje su izabrani u Skupštinu grada. Pojedinci su promenili i po nekoliko stranaka, bili sa demokratama, pa sa naprednjacima, zastupali i nacionalne i građanske ideje, ali im je zajedničko da su bili i ostali uz većinu – obe dosadašnje.

Za političkog analitičara Boška Kovačevića ovo je pokazatelj krize partijskog sistema u Srbiju koju karakteriše deficit političke kulture i nedostatak jasnih ideoloških profila.

„Još uvek ovaj partijski sistem i partije, bez obzira kakva je retorika, omogućuju da se mogu relativno brzo ostvariti neke koristi, namiriti i da se, ajde da tako kažem, može u kratkom vremenu stvoriti neka materijalna dobit“, ocenjuje Kovačević.

Tokom sadašnjeg mandata, Skupština imala je četiri predsednika, tri zamenika predsednika, a Subotica dva gradonačelnika.

Zahvaljujući činjenici da se odbornici u gradskim skupštinama biraju sa izbornih lista političkih partija ili grupa građana, a da kasnije postaju vlasnici svojih mandata, u Skupštini grada Subotica više nema Demokratske stranke Srbije niti Srpske radikalne stranke kao na početku mandata dok, sa druge strane, Pokret socijalista, stranka koja nije ni učestvovala na izborima, sada u subotičkoj skupštini ima ukupno šest odbornika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga