- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SU: Vaspitačica tvrdi da je neosnovano suspendovana

Vaspitačica u subotičkoj Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ Nataša Horvat izjavila je da je neosnovano suspendovana i da se protiv nje vodi disciplinski postupak zbog sumnje da je ostavila decu bez nadzora, kao i za neuljudno i nedolično ponašanje prema drugim zaposlenima, a da oni, kako je rekla, za koje se dokazalo da su krivi, nisu odgovarali za zlostavljanje.

Horvat je za portal Magločistač objasnila da joj je 16. marta na poslu pozlilo i da je udarila glavom o ivicu radnog stola, nakon čega se obratila koleginicima za pomoć, jer je htela da ode kod lekara.

Prema njenim rečima, zamenica šefice objekta Jasenka Krnjajski–Jović je odbila je da organizuje rad i preuzme 15-ro dece iz grupe Horvatove.

„Apsolutno je odbila da obavlja funkciju zamenice šefice objekta, ponašala se kao neki vaspitač koji nema veze sa decom iz moje grupe. Ona je po svojoj dužnosti morala da reaguje na problem, ignorisala je moje stanje i ni nakon pola sata nije želela da organizuje rad u vrtiću”, rekla je Horvat.

Kako je navela, bila je veoma loše i čekala je kada će 15-ro dece da se rasporede i da se preuzmu, a onda je Krnjajski-Jović došla na prag njene radne sobe, u kojoj su se deca igrala, a ona se spremala da krene u ambulantu.

“Rekla sam joj da je imala dovoljno vremena da organizuje rad. Koleginica Đumić je već pripremila svoju sobu kako bi primila deo dece. ‘Ti nisi, niti reaguješ, ja odlazim zato što mi je jako loše i mislim da nije savesno da u ovakvom stanju ostanem i nadzirem decu’”, kazala je Horvat zamenici šefice objekta.

Ona je rekla da je Krnjajski-Jović, kada je zaista shvatila da se oblači i da odlazi, pokušala fizički da je spreči u tome.

“Ona me je grubo povukla za nadlakticu leve ruke, okrenula me prema sobi, znači, fizički me je napala i rekla mi je da ne mogu da idem dok deca ne spreme igračke”, kazala je Horvat.

U zapisnicima o usmenim raspravama koje su se vodile unutar ustanove, u pisanoj formi su navedene izjave svedoka, u kojima stoji da je došlo do fizičke rasprave između Horvat i Krnjajski-Jović, nakon čega su se dogodile i međusobne verbalne uvrede.

Horvat je na kraju napustila vrtić i uz potvrdu lekara otvorila bolovanje. Dan nakon tog incidenta, 17. marta, kako tvrdi, pozivom na fiksni telefon je obaveštena da je suspendovana.

“Suspendovana sam kao samohrana majka, za vreme svog bolovanja i odobrenog slobodnog dana, bez bilo kakve konsultacije”, rekla je ona.

Horvat je kazala da se nakon toga obratila advokatu za pravnu pomoć, sindikatu “Naše radosti”, tehničkom direktoru ustanove Veljku Vojniću koji se, kako je rekla, ogradio od slučaja, a zatim i Inspekciji rada gde joj je rečeno da je direktor PU “Naša radost” Jašo Šimić obećao da će ovaj slučaj biti rešen medijacijom. Takođe se obratila i Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova u Beogradu.

“Prošlo je dva meseca, a ja sam neosnovano suspendovana, što se posle nekoliko dana, putem svedoka i dokazalo da nisam kriva. Prošla sam kroz sedam saslušanja koja su trajali po nekoliko sati. Problem je što za vreme suspenzije primam oko sedam hiljada dinara mesečno i imam kredite kao i svi drugi”, kazala je Horvat.

Horvat je uložila žalbu na prvo Rešenje koje je prihvaćeno jer ono nije sadržalo potpis službenog lica koje ga je donelo, te je poništeno i vraćeno direktoru na ponovni postupak, nakon čega je novo Rešenje doneto 12. aprila 2016. godine.

Nataša Horvat je rekla da voli svoj posao i da ne želi da radi drugde, da se do sada svima obraćala jer želi ljudski da reši ovaj problem i da čeka na odgovor direktora ove ustanove.

“Želim da znam zašto još uvek nisu suspendovane osobe za koje se pokazalo da su krive u ovom slučaju i zašto ja još uvek nisam vraćena na posao? Prosto, zašto neko daje sebi za pravo da zloupotrebljava svoj položaj i pitam – do kada?”

Direktor PU “Naša radost” Jašo Šimić odbio je da razgovara sa novinarima na ovu temu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!