SU: Mađarski pokret formirao neformalnu skupštinsku grupu

Pastor poručio da svako ko podriva osnove stranke mora da bude udaljen iz nje.

12. nov 2015

Devet od 16 odbornika Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini grada Subotica formiralo je danas neformalnu grupu Mađarskog pokreta unutar odborničke grupe te stranke.

Ne radi se o novoj odborničkoj grupi već o „frakciji Mađarskog pokreta unutar frakcije SVM-a“, rekao je odbornik te grupe Endre Čuso.

„Mi smo napravili našu platformu unutar frakcije SVM-a da bi jačali rad frakcije. Tražimo da oko svake problematike sednemo i da frakcija to sa svih strana obiđe i da konsenzusom donesemo odluke i da se dogovorimo da izlazimo za skupštinsku govornicu sa jedinstvenim stavom“, rekao je Čuso novinarima u pauzi skupštinskog zasedanja.

On je dodao da će odbornička grupa nastaviti da deluje jedinstveno i naglašava da statut SVM-a dozvoljava članstvo u civilnim organizacijama poput Mađarskog pokreta.

„Iskreno se nadam da neće doći do cepanja. Naš cilj nije da se cepa Savez vojvođanskih Mađara“, dodao je Čuso.

Mađarski pokret je civilna organizacija nastala iz nezadovoljstva nekoliko mađarskih političara stanjem u SVM-u, a među njima su Tamaš Korhec, Laslo Varga, ali i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Pastor: Ko podriva osnove SVM biće udaljen

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da statut te stranke ne dozvoljava stvaranje platforme unutar poslaničkog ili odborničkog kluba i da svako ko podriva osnove stranke mora da bude udaljen iz nje.

Devet od 16 odbornika SVM u Skupštini grada Subotica formiralo je danas neformalnu grupu Mađarskog pokreta unutar odborničke grupe te stranke.

Pastor je, komentarišući taj događaj, rekao za RTV da ko god želi da stvara posebnu platformu podriva osnove stranke.

„Ko podriva osnove stranke taj mora da bude udaljen iz stranke i tako će to i sada da bude“, kazao je predsednik SVM.

Na pitanje da li to znači da će i poslanik u Skupštini Srbije i jedan od osnivača Mađarskog pokreta Laslo Varga biti izbačen iz stranke, Pastor je naveo da Varga „odavno nije član SVM“.

„Razlika između stranke i kokošinjca je u tome što se u kokošinjcu trči besomučno i prlja besomučno, a u stranci se mora znati red. Ko nije spreman da prihvati taj red može da ide gde se može ponašati kao u kokošinjcu“, poručio je Pastor.

Upitan šta će se desiti ukoliko gradonačelnik Subotice Jene Maglai, koji je kao član SVM ujedno i član Mađarskog pokreta, pruži podršku neformalnoj grupi Mađarskog pokreta u subotičkom parlamentu, Pastor je odgovorio da će onda i on „moći da ide zajedno sa njima“.

(Tanjug, RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga