SU: Disciplinski postupak protiv studenta organizatora mitinga

U čije ime je govorio predsednik Studentskog parlamenta na mitingu?

15. apr 2013

„Tom prilikom Novaković je održao politički govor i istakao ‘kako su studenti izašli na ulicu da pokažu svoju snagu’, iako je na najavljeni protest iz kampusa Univerziteta u Novom Sadu krenulo svega stotinak studenata. Ovakvo delovanje nije podržano većinom glasova Studentskog parlamenta, niti Boris Novaković ima legitimitet da nastupa kao predsednik tog tela“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Novaković juče podržao i peticiju opozicionih partija u Vojvodini za ostavku pokrajinskog premijera i navodi da je to jasno političko delovanje, koje takođe nije podržano većinom glasova u Studentskom parlamentu.

„Boris Novaković ima puno pravo da istupa kao pojedinac, ali je nedopustivo da, pozivajući se na studente ovog univerziteta, iznosi svoja politička ubeđenja. Ovakvim ponašanjem grubo je prekršio Statut Univerziteta u Novom Sadu“, piše u saopštenju.

Studentska unija je podsetila da je pre godinu dana tadašnji student prorektor Goran Radić izabran za potpredsednika Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije i navela da je tada izostala reakcija nadležnih institucija, što je rezultiralo „daljim kršenjem autonomije Univerziteta“.

Ta studentska organizacija pozvala je rektora Univerziteta u Novom Sadu da reaguje i iznese ovo pitanje pred Senat, kao i dekana Ekonomskog fakulteta da pokrene postupak, i tako spreče svako dalje direktno mešanje politike u rad visokoobrazovnih institucija i obezbede političku neutralnost i autonomiju u radu reprezentativnih studentskih tela.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga